There was an error in this gadget

Monday, June 8, 2009

Aduyaiiiii....aku lari umah lagi....tapi tetiba tk jadi lari

Ema.... kami rindu kamu!!!! ahaks...dramatik tak????
atas ni la maid aku yg aku sayang tu..

Jumaat lepas kami sekeluarga dah hatr dia balik dah...bercuti sebulan smpila 1st July ni
masalahnya... ikut perancangan mmg dah ada pengganti si Ema ni.... siap awal giler trained
tup tup...alkisah maid baru aku yg mcm s*#l tu... buat pasal... pergaduhan antara aku n maid baru aku tercetus gara2 dia asyik kantoi jek tk buat benda2 yg aku dah ajar dia sebelum ni....
bab melawan cakap aku tu toksah cakapla.... aku tutup mata jek...bab menipu...haishhhh!!!
tu mmg pantang atuk nenenk moyang aku!!!! cukup jek masa lepas majlis kenduri aku hari tu
aku terus pulangkan dia pada agent 'hantu' dia tu.... ceh!!! berlakon
siap menangis spjg perjalanan.... aku dah consider offer dia keje balik tapi kena janji t k buat salah lagi....dgn eksyen dia cakap " hantarin saja saya pulang"...ambik ko..aku htr betul2
(padan muka aku gakla...smpi la ke hari smlm...aku tkde pengganti Ema)

Start dr kat airport Subang lagi dah tercetus dah perang antara aku dgn hubby aku
semuanya berpunca sbb terkejut semua benda dah kena buat sndr....
almaklumla anak2 aku mcm2 ragam dia.... Jay yg mmg suka melalak tk kira waktu...
si kembar dlm stroller yg mengamuk2 sbb stroller berenti... ( takkan la aku nk sorong jek stroller tu spjg kat airport)... mcm2 hal...
spjg Jumaat, Sabtu & Ahad aku dan Bibik Jinnis ( laki aku tu) berkhidmat jaga anak2 aku
phewwww!!!! mmg penat...aku smpi cramp2 kaki...masak bubur..masak sup...mandikan budak2 tu... bg mkn...aku rs dr pagi smpi tgh mlm aku dgn laki aku tk renti2 buat keje...
( aku keje pun tk sepenat tu....) masuk mlm ahad tu..agent yg janji nk bg temporary maid tu tk tunjuk batang hidung.... panik attack jgn cakaplaaa cuti kami dah abissss ...aku pun tk tau mana lagi nk carik alternative lain.... sebelum tido ahad tu laki aku suggest aku keje setengah hari...dia setengah hari....dgn sedihnya aku diam jeklaaaaaa (huwaaaaaaaaaa)

Pagi isnin tu aku betul2 meraung..... sgt2 penat...si Jay asyik melalak jek...
aku smpi hilang sabar dtg meroyan....seret dia masukkan dlm bilik stor...selagi dia tk diam aku kurung dia dlm tu.... smpi muntah2 la dia dlm stor tu menangis... bila dah penat dia panggil
"My...Mimy... tah...tah..."
aku jenguk..lahai...muntah???? dlm hati cakap..sian anak aku......
bab rumah...aku betul2 surrender smlm....
aku mandikan si kembar, mandikan Jay, masak air, basuh botol , steamkan botol, masak telur 1/2 cooked utk Jay, buat breakfast Jay...siapkan breakfast kembar...basuh pinggan mangkuk dl, sinki... kemas family hall..bagi kembar mkn..masa tgh bg kembar mkn... hubby call

" Sayang...baby camne??? Ok tak???'

aku meraung dan2 tu gak... sambil tu jawab

"i dah tk larat dah tau Yang...i ni penat...i dah cakap suwuh u carik pengganti Ema sebelum dia balik...tapi u buat dek jek..bla..bla..bla.... sob sob sob"...

aku menangis teresak2 masa tu gak..... penat sgt2.......
laki aku terdiam pastu dia pujuk ..dia kata dia balik nnt aku bleh rest..terus g keje..biar dia jaga anak2.... aku terus letak phone

selang sejam..penat aku tk reda sbb Jay buat perangai..nangis golek2 depan aku yg tengah enjut adik2 dia dlm buai..aku punya tempreture sudah naikkkkk.... buat sekian kali aku kurung Jay lagi...huk huk huk..sian kat dia... mmg sah aku meroyan....
lepas tu aku htr msg kat laki aku
"sayang...i tak kira...u suwuh kwn2 u nyamar call agent nama Watie tu..ambik maid gantikan ema mlm ni jugak... i ulang...MLM NI GAK...kalau tak i tk nak balik umah ni lagi selagi u tk sediakan pembantu umah"
GILA KE APA AKU NI??? Mmg aku gilaaaa...huk huk huk..sbb aku tension!!!!
dia leh jawab dgn bestnyaaaa

"takpe... kejap lagi i balik ...i jaga budak2 tu... esok dan seterusnya u keje mcm biasala..pasal anak u jgn risau..i akan jaga. biar i yg selesaikan masalah yg i buat. i tak nk anak menjadi masalah utk i. diaorg la yg buat i gembira i mampu lagi jaga 3 budak tu. pasal tu nama dia bin nama i. kalau u tak nak balik umah tu hak u. U mah u kan???"

Gullppp....mak aii..sgt pedih ayat ittew...tapi sbb aku ni kan keras kepala..aku angkut bag baju aku... aku packing brg2 aku..aku masukkan dlm keta.....
lepas keje aku tk nk balik umahla...aku nk tido umah mak aku...
dlm hati yg jahat ini... nk cakap...
"padan muka...teror sgtla tu boleh jaga tiga2 anak kitaorg tu.... konon terorla tu"
mmg laki aku teror.... huhuhuk..dia tk heran pun...huhuhuk..aku yg tk teror..lembik....

kul 3 ptg hati ibu kan..mula2 mcm marah...pastu teringat balik...apa la anak2 aku makan
aritu Daddy dia masak..si jasseena muntahkan balik...tk sedap...uwek!!!!
boleh ke laki aku jaga diaorg??? aku dok setengah hari sowang2 pun meroyan.....
aku buat muka tk malu aku call laki aku

"helo...anak camne???"

"Ok..." ????? hah ??ok???? pelik gak....

"kembar mkn apa????"

"Bubur McD..abis satu mangkuk....dah tido dah pun"

Hah??? mmg laki aku bapa mithali ...bukan mcm aku...mmg tak tau jaga anak... beranak pndi..jaga anak..basuh berak anak...laki aku yg lagi pandai.... anak2 aku baik jek dlm jagaan dia
Haisshh..camne ni???? hati aku dengki..aku tanya lagi

"habis tu nnt sapa nk jaga anak ?? takkan hari2 u jaga kat umah??? u tk keje ke???"
"i cuti smpi Jumaat ni.."
" Lepas tu sapa nk jaga????"
"Maidla jaga...."
"dah ada maid ke????"
"Dah!! mlm nnt i pegi ambik maid..i pinjam kwn i nyer maid.. balik cepat skit.. i nk g ambik dgn kwn i mlm nnt"

Haik?? dia suwuh aku balik???
kain baju dah kemas..semua dlm keta..kang dia nampak dia cakap apa plak...ayooooooo
emmmm lantakla...lagipun clause aku...kalau dia tkde bwk balik maid aku tk nk balik umah
dia dah bawak balik maid sementara tu...so aku boleh la balik umah....keh keh keh..kartun tak aku ni??? lawak kan???merajuk syok sndr....

Smpi umah aku dgn muka toya jek buat tk tau...lepas maghrib laki aku cakap dgn aku
" Sayang... i nk g ambik maid.... u jaga anak2 jap ekkkk ...Jay, jom ikut Daddy"
aku senyum kambing jek...dlm hati dah jerittt ' Huraaaaaaaay'
Kul 11 mlm laki aku balik bawak sowang bibik indon nama Ettiek... bolehla... aku malas nk pk ok ke tk dia buat keje..janji aku tk penat sgt mcm sebelum2 ni...tapi aku musykil ayat laki aku

"ni ettiek... dia ni maid Dato Rahman Palil...i pinjam maid dia sowang"
Dato Rahman Palil tu kawan dia ke???ah lantaklaaaa..janji aku dah ada pengganti Ema sementara tunggu Ema balik ...

Emaa..... aku tk sabar nk ko balik sini....

Monday, June 1, 2009

Part 2- Birthday Jay n Akikah 2 J

Sowila kengkawan...sgtla bzness nyerrrrr...aku dah lama upload cuma tk publish sbb tk sempat nak tulis2 lagi...so tk best la kalau tk citer2 skit...hik hik hik...

Kat bawah ni semua gambar2 yg ada utk aku letak kat sini.... suka sgt2... most of da pics gambar2 guest yg dtg...sebenarnya aku nk letak byk lagi tapi mcm melampaula kan conquere semua seh!!!!!

keyla di mulakan dgn lay out2 yg si Ila buat.... enjoy viewing da pics!!!

(bz sesgt...order yg tk putus2 utk crocs2 ku.... boleh ke handle lagi shipment ke 2 ni??? hehehe sempat promote lagi...sesapa nk CROCS...sila refer blog satu lagi)

Ni la Family aku...hehehhehehe..meriah kan?????

Ni pun sama...(senget2 gambar anak2 aku)


Ni gambar aku cilok dr blog Gee....
Meh aku story sat...Gee ni kwn sekelas aku since darjah 4
rupanyaa.... haihhhh!!!wat a small world... jumpa balik
di alam maya tapi masing2 dgn nama glamer yg aku skit pun tk teringat
Fauziah??Gee??? jigbits??? ehhh salah...tu crocs nyer accesori
dia ni dulu since masa aku sekolah rendah
geng menari aku...ala2 geng aktif kat sekolahlaaa
aku dulu masa kecik2 lagi dah gedik...menari2 bagai
masa hari guru...hari penyampaian hadiah...segala
bagai hari aku mesti nk sibuk....haiiih..sgtla getiks aku ni
hik hik hik..so Gee ni antara geng2 aku gakla
camna la aku boleh lupa dgn dia..maybe sbb sekolah menengah lain2
so terlost contactlaaaa...hahahar...
Pendek kan citer...akikah anak2 aku dia singgah sat mlm sebelum tu
ambik kasut..barula terbongkar citer JEJAK KASIH itu...
cookies ni aku cilok gambar dr blog dia laaaa

Ni geng Maybank...syg tk cukup korum

Ni rasa2 geng apa???? geng getiks akula ni laaaa
geng2 mak2 ayam cyber..ahaks....
memang meriah...mak yong Yam pun ada...
Ada ka aku panggil dia Mak Yam hik hik hik
selamat berkenalan Yam..sungguh ayu n vouge gitu
geng lain tk yah describe key... memang meriahhssss
ala2 zaman dolu2
My Family..my dad, my mom, n my little bro Fir+
my own familylaaaa...hubby, jay, jass, jaff

Ni family belah mak aku....tukang masak masakan yg
sgt sedapppppppp...lap u Mak Ndak!!!


Sapa agaknya??? hehehehe


Ayu n family
(thanks for the lovely Lego)


Sue n family
( thanks sue..aku tk dpt kenal mana satu present ko..tkde nama)


Laki aku jual minyak

Ip n family...
aik apsal jaff ada dgn dia?????
( Ip...present besar ip + geng maybank sgtttt best...daddy 3 jays yg
excited lenjan menan tu..hari2 main drm key... penin mak)


Ayu aka besan aku...hehehehehe

Mak Yam n hubby
( baby di dlm perut hik hik hik)
Laki sapa ni??pengumuman

Practise make perfect!!!! chaiyokk lyn


Sya.... apa ko gebang kat dina ????
(thanks for ur present...meh aku teka... teddy bear gajah???hehehe
aku tk tau sbb kowang tk letak nama)
Si Pais.... Photoq ke 2 aku...hehehhe
( thanks Pais... hadiah ko...baju kan??? suka aku....mmg tk sabar
nk bagi si bobbok pki)

Reen n baby....
( reen thanks for the duit sumbang...akk masukkan dlm tabung kembaq...
agak2 kering pecah tabung la maknya hik hik hik)

Tokey novel... tunjuk apa ni???
( hadiah kak fiza mmg ayien tk tau apa...stokin baby gapke??
hehehehe semua tkde nama)

Ni sis in law aku....tukang sponsor sapu tgn yg sgt lawa
...gambar lgsg takde huhuhuk

kedatangan vvip
(thanks to u all ...tk sabar nk g umah sya minggu ni....)




Bizday n Akikah my kids

Tak tau nk mula dari mana....
hahahar sbbnya aku nyer majlis dah naik basi dah...
aku cuba upload gambar2 yg Ila bg tapi maybe size dia terlalu besar so tk done pun!!!!
So now only i can pre view all out ttg majlis aku yg sgt memenatkan ini
Alhamdullilah segalanya berjalan dgn lancar cuma tk larat seh....
segala serbi aku handle sndr ....hubby aku lagila smpi tk salin baju pun
The sad things yg aku regret sesgt...bila hubby aku sndr tk dpt nk join cukur jambul anak2 kembar dia...( same situation mcm masa aku nk delivery baby twins kat labour room aritu) byk sgt yg bg arahan...sekejap nk pki kelapa utk cukur jambul...kejap tak yah...
at last..laki aku g tesco beli kelapa.....majlis cukur jambul start withou him!!!!
as the occasion abisss jek...dia baru smpi umah dgn 2 bijik kelapa utk anak2 dia nyer dulang cukur jambul!!!!...muka dia toyaaa gilerrr!!! Can u imagine.... bapa sndr tkde masa majlis anak sndr...sedih kan??? wat to do...dah berlalu pun...
( tu yg susah bila adik beradik skit ni...mcm aku da on n only daughter...nk harap kan adik akusowang tu...baru 7 thn..apa yg dia boleh tolong.....huhuhuk)

emmm...everything happen so sudden..time fliesss...aku sedar tk sedar masa sesi cukur jambul tu.... tetiba jek aku rasa nk pitam...yeala... tido mlm sebelum tu berturut2 kul 2 pagi...
bgn awal giler pagi tu sbb nk settlekan a few things yg tk settle2....
aku gakla yg runner g tesco kejap2 g beli brg...beli ais...beli tu ...beli ini...
breakfast pun tak....the most important thing!!! aku tk sikat rambut pun.... basuh rambut pagi2 tu...tk sempat keringkan pki hairdryer...kering sendiri...

end up!!! boleh tgk sndr betapa kuyupnya rambut aku...betapa selekehnya aku di majlis itu!!!!
dah tu..masa sebelum majlis Jay...aku gak la yg tiup belon bersama assistant tk bergaji ...Pn Ila...
haiiiyoooo...sgt hectic key..... rasa tercungap2 nk bernapasssss
gantung belon...pinata...segala bagailaaaa
haduuuii aiiiii... semua aku la...laki aku lak tk kering tgn bakar kambing panggang dia....
ntahla..rasa serik pun iye gak sbbnya segala serbi kami yg buat..sgt penattt!!!!

atlast..nasib bizday Jay bjalan dgn lancar..
Sowila sayang..dis year no games..no arrangement for big event...( dis year turn ur twins siblings key...so ala kadar cukupla ekkkk) aku sempat buat pinata jek as additional session kot boring potong kek nyanyi ...pastu makan hahahar......

dah settle bab bizday Jay...aku gakla masa tu kena ahtr makcik aku balik
coz kesian lak...dia dah penat masak.... tk de transport nk balik..so aku htrla...
smpi guest yg dtg aku sapa2 ala2 cecah tgn jek..laga2 pipi...pastu cabutttttt
aduiiii..sgtla bz tahap dewa lapan...

so...geng2 mak ayam...mak2 Maybank..kengkawan tercinta pcm.... kengkawan sekolah ku...
jemputan vvip dato' dan datin..sowi sgt2.... sowi gak coz goodie bag tk cukup....
dah prepare 100 paxs tapi abissss ( aku tau sapa yg kebassss...hangin aku key... ambik sekali 8...ingat aku beli goodie bag utk keluarga dia sowang ke???? aku tk puas hati betul!!!)
pastu thanks to sponsorers...ie my beloved sis in law.... atas handkerchief yg sungguh cantikk....
( aku tk pasti napa photoq aku terlepas pndg utk snap gambar goodies aku...sungguh ralat)
n also to my beloved cousin sis Rina..aka Wife Shamsul Ghau ghau... atas cookies baju yg sgt unique.... aku sukaaaaaa bangat dgn gift tu cuma ralat gak coz tkde pics utk gambar2 itu....
takpela..paham...sure Photoq kesayangan aku terlua coz dia mmg bz on dat day.....

n again... thanks coz sudi memeriahkan majlis saya
Wallllaaaaaaaaaaaaaaa

Si Jass yg chicky!!!
Jaff n IzzBizday boy-Jayniel Nahish


Acara pukul Pinata...sungguh meriah walauuupun
dlm dia tah hapa2 aku letak





Sya - Model Pinata aku
Sgt bengang ...pinata ni bermlm2 aku cuba siapkan
tetiba ada sowang makhluk Allah dtg umah aku mlm
sebelum tu...dgn bestnya dok atas Pinata aku.........
aaaaaaaaaarghhhh!! keronyok terus seh! aku rasa nk
nangis tgk.... mcm S#*l key.... rasa nk tampar jek laju2
tapi bukan salah dia.... ( walaupun salah dia gak,
pki duduk jek tk tgk...kalau aku letak durian...
tk ke berlubang bontot dia masa tu) eiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Abaikan gambar dagu berlapis itu!!!!!
Apsal la aku beriye2 sungguh ni
rambut tk sikat..kulup n berminyak......
iklan apa yg kowang rasa sesuai???
iklan register Wad hospital Giler!!!
Kengkonon happy family...gembirala di saat tu
padahal..penat nk m*#@s hik hik hik
Nyanyian koir beramai2...aku rasa masa ni aku dgn laki aku
jek yg beriye2 nyanyi...cedih tau...yg lain nganga jek tgk..
sgttttttttt maluuuuuuuuu!!!!!!!!!

Kek n cupcake kak Hilaliyah ku syg..sedappp!!!

Cantikkan???sowila...tkleh bg sowang satu...
belum apa2 dah kena kebas....bengang tul!!!!
tau2 dah tinggal tu jek dlm kotak



aku gak yg kena buat....thanks to Yus yg sudi jd tukang
panjat...bersungguh2 dia tolong aku.... lap u!!!!
ber sungguh2 aku tiup belon..iskkkkk
Ni plak sesi cukur jambul
wakakaka..sungguh sama rupa aku dgn mak aku
sgt tk kuasaaaaaaaaaa...tk suka tk suka tk suka..

Tu mak aku...tu aku...sama kan????






Ni ayah aku..merangkap leader marhaban tu...
tgk si Jass...nganga jek..sedap kot madu tu

Ni la photoq aku...Pn Ila ku syg

Ni aku dan hubby...sungguh serabai
laki bini rambut tk sikat!!!!