There was an error in this gadget

Saturday, November 13, 2010

Education plan-omg...

Mana satula yg sesuai nk htr anak aku yg sulung ni.... dok survey2...rege utk registration dia mak aiiii.... mcm register masuk university.... tapi kalau tk start htr.... ketinggalan ketapi plak nnt...(mcm mak dia gakla)

Kalau just htr g Tumble tots ajek...cukup ke????boleh ke????

**mcm byk masa nk g htr Jay setiap weekend..adeihhhh

Next year Jay dh 4 thn.... diapers pki lagi...cakap still tonggang terbalik lg la...
kang teacher tk paham apa dia cakap...haru jekkkkk

Any suggestion????
(nk htr g tadika area sini...mmg berlambak cuma confuze mana satu yg bagus.... tapi pk2 balik...setakat budak 4 thn...playschool ajer cukup kot...)














Wednesday, November 10, 2010

Airasia.... silang pangkah dh buat sementara waktu ngeeeeehhh

Tetiba dpt incoming email dr AA...suwuh tgk dia pun ada promo kat website dia....
sudahla AA...aku sudah merajuk ...usah kau pujuk ....dgn janji2 palsu mu...huhuhuhu
aku tetap cintakan Fireflyz yg murah hati bg tiket RM0.01 tu...dia ikhlas..tk mcm ko...kata free tapi mcm2 charges yg kena byr ...end up.... tiket ko ke Kuching lagi mahal......

Nanti yer...kalau hati aku terubat nnt aku beli kat ko plakkkkk tata



Buat baik berpada2... Tapi mulut pun kena jaga

Kata nk jadi ... baik...cuba jadik baik... nk berbuat baik kalau boleh... semua yg baik2 ajelaaa...tk de yg baik..dia semua baiklaaa
so bila berkata2 kena pikir gakla...bila buat topik pun jgn just cakap tak serupa bikin... =p
dok kata org keliling tikam belakang tapi sebelum tuduh...pikir dulu... ko yg tikam dia ke dia tikam ko??? ke kowang main tikam nombor ekor kat kedai runcit mcm dolu2..**apa yg aku repekkan ni syaitaaannnn!!! hahahahahar

just a summary on the topik yg aku tk tau kena ngena dgn sapa ...cuma tersenyum sinis bila dok terbaca... dia dok kata org tikam dia..burukkan dia.. dia dok propa dia cuba jadi baik ...jadi Insan Allah terpuji... so..cubala bila berkata2 dgn sesiapa tu pilih ayat yg baik2 skit... bukan ayat .....
"I just pakai yg original sajer beb"

Just an info to share..luahan hati yg sesak dok baca ayat tu berulang kali
actually dia tkler kenal aku sgt...cuma coz 1 incident yg dia penah buat..*tak tau ler dia sedar or ingat lagi
terus aku silang pangkah dia... huhuhuhu... sgt tk suka bila dia dok angkat diri tinggi2..
pastu bila dgn owang lain... buat org terduduk rasa rendah diri...huhuhuhuhu.... Hate it !!!





Fireflyz...berbaloi2

Last Tuesday sibuk AA buat announcement free seat utk 1 juta penumpang....
aku gigih subuh2 adam cuba nk carik destinasi menarik... konon nk g jenjalan dgn anak2... mcmla tk de g mana2 dis year... dgr ada free sama sibuk survey ada ke seat free...huhuhu hampeh..tk de makna... takde dh freenyer... destinasi lain tk tgk pun sbb Mr Hubby dah bgtau no-no to Indonesia... walaupun dlm hati dh melonjak2 nk g Bandung lagi...huhuhuhu sedih bangat

so tpaksa ikut cakap suami pilihla ke Kuching...hampeh...mmg dah kira2 semua RM360, 5 beranak pegi balik...tapi bila nk pilih seat charge RM5 sowang x 5 x 2( pegi balik) , tambah bagasi minimum 15kg RM20 sowang x 5, makan lagi sowang RM12 x 5 x 2 ( pegi balik) , pakai credit card, convinience fees sowang RM 5 x 5 x 2 ( pegi balik) ...ambik calculator..skrg... sila kira...
macam Jaha%&$.. jd banyak gak...tkde istilah free ...tu namanya free2 aku tk de duit jdnya

balik umah... ngadu ngan Mr Hubby...
dia cakap...
"takpe sayang...jom tgk Fire Flyz..mana tau lg murah..."

serius!!!! Murah nok...tak caya tgk ni...
Tiket pegi balik RM0.01 sowangx2 x5... tak smpi pun RM1
seating fees RM 30 x5 x2 utk pegi balik...
tax fees kat KL semua 5 org total =RM35
Tax Fees kat Kuching semua 5 org =RM55

Total pegi balik kl -kuching termasuk bag 20kg seorg dan juga termasuk makan nasi +air mineral setiap org ..naik kat airport yg selesa di Klia...naik kapalterbang baru FireFlyz baru yg besar... bukan yg kipas kecik baru RM390... sehala RM195 yer kawan2....
No extra fees to pick seat..no hot seat...cold seat ...
no extra fees utk bag bagasi...standard inclusive dlm tiket kapal ok...
takyah byr utk makanan
the most important thing ...takyah bayar utk fees merapu kalau pki credit card...

aku senang hati...boleh fikir next year g Kuching dgn anak2....
paling best... ada geng yg nk ikut sekali...
Ila... syok dh mimpi indah mkn ketam dgn ko mlm tadi
**geng M.com... ayoook... jom Kuching.... bila lg nk coti2 sesama kan????


klik di sini yer kengkawan

Monday, November 8, 2010

Progress on Jayniell...

Emm ..lama dh tk citer psl perkembangan anak bujang aku yg tua ni... fikir2.. pejam celik.. dah besar dh anak bujang aku ni... bila tgk dia dh pndi cakap..pndi merajuk..menangis sbb marah..bergaduh... klimaks berebut mainan..terus terlintas kat fikiran... eiii mcm tk percaya dia dh besar... semua benda dh pndi...dlu aku rasa dia mcm still baby... masih dok dlm walker..merengek2 nk apa2 benda... time flies..uhuks

so far sekarang dia dh mula pandai bercakap... even sometimes not in a full sentence but still theer is a progress... he can simply count in english 1,2,3 till 20... its not me yg ngajor nyer..**sbb mummy sgt malas but i think might be coz he learn it from Disney channel 613.
Best part.. i never realise that he also can read A , B, C... till Z.. and he is not hafal the alphabet but he can recognize it dgn tunjuk kat huruf tu...one by one...
terasa sejuk perut mengandungkan Jay... huhuhu sebak tul bila ada perasaan keibuan ni ...bila bab jaga anak pndi cengkelat suwuh hubby yg handle hahahahar

i.e. one day tu..aku tgh baca newpaper Utusan... kan huruf dia besar2 kan???
so tittle kat page tu tulis besar2 " KELUARGA SUSILAWATI SAMAN TERTUDUH RM20JUTA"

tgh khusyuk baca..Jay tetiba meniarap depan aku ..dok finger point kat huruf K.. E..L.. smpi ler kat nombor dia sebut 2 and O... aku cakap Bukan O... Zero la...
"Nola Mummy..that one is O"
Lantak ko la Jay..yg penting Mummy kagum kejap sbb aku tk htr g tadika pun... tapi ko dh pndi baca huruf2 ni... tak sia2 Mummy subscribe Disney Channel ni hehehehhe

another progress yg aku nmpk lately... Jay dah pndi translate ayat...
sbbnya dlm umah aku... hubby aku dh create the rules... we need to communicate in english amongst our kids... mcm bagus sgt english aku ni hahahahar.. yg aku tau...aku cakap mmg tonggang langgang lagi..belum ada abuknya.. sgt tk perfect ..but coz its good for our kids..so aku teruskanla... mmg bila pk2..takut gak owang kutuk kitaorg...
"english pun tah hapa2... cakap pun tak betul...nk speaking dgn anak2"
ke org kata kitaorg nk berlagak sajer2 nk speaking dgn anak2 kitaorg...huhuhu...bukan itu motif aku n hubby... biorler kitaorg jer yg bodoh english..but kitaorg anak2 semua boleh faham full sentence in english... (mmg simpan kamus...bila nk cakap dgn anak2 terpksa bukak kamus...punyerla terukkan hahahahhaar)

so now... Jay mmg communicate in English... full sentence n he know how to create it.. fuhhh..masa tu terasa berbaloi speaking dgn anak2 aku... walaupun ...dgr mcm tah hapa2 **hahahhar
dia akan translate ayat english dia tu bila dia cakap dgn bibik dia...such as
"Mummy.. I want milk... and I want Mickey Pillow to boo bum"
aku akan reply... go and aski it from bibik... Mummy tired
dia akan terus jalan g dapur sambil mintakkat bibik
" Bibik ..nak susu dengan bantal mickey..abg nk boo bum"

See... kelebihan pendedahan dua bahasa sejak kecik... cuma aku tk kasi bibik speaking Indon jek dlm umah..takut anak aku tau 3 bahasa tambahan which is not applicable kat sini hehehehe

semlm jek aku perasan Jay tk reti susun ayat yg satu ni...
aku marah dia sbb berebut toys dgn adik2 kembar dia... dia bley nangis sambil cakap berulangkali...
"daddy... huhuhu.. daddy... mummy scold You...huhuhu...mummy scold you"
dari marah terus tk jadi marah... tak pasal2 aku plak yg marah laki aku dlm ini cerita hehehheeh..kelakau.... mmg kelakau

**sila la jgn marah anak2 tgk Disney Channel ...bagus... bleh tolong diaorg belajar mcm2...


Monday, November 1, 2010

Anak-anak aku sgt bertuahhhhh

Just nk share citer psl charity activity yg aku sedang usahakan skrg ni.. Last Thursday aku + ofismate aku singgah umah anak2 yatim yg bakal dept kami pegi november ni... tak ler jauh... kat area sekolah2 kat taman maluri which is pernah jadi area permainan aku masa sekolah2 dulu... tk perasan pun wujud rumah anak2 yatim kat situ... T_T

masa smpi rumah tu... hati dah sebak dh... aku nampak semua anak2 kecil perempuan +lelaki tgh bersiap2 nk sembahyang berjemaah ... cute sungguh sbb yerla ada yg baya2 Jayniell..paling kecik 3 thn... dgn telekung..ketayap... sopan jek...
bila aku duduk berbincang dgn pengetua ... masing2 duduk diam tertib dan tak de suara terjerit2 mcm di rumah anak yatim yg lain yg pernah aku kunjungi sebelum ni...
dalam hati ** baik nya budak2 ni... bagus penjaga diaorg ni didik ...
sambil bercerita2... aku sempat melirik ke salah sorang anak perempuan yg duduk tepi aku...
comelnya budak ni... mata bundar, kulit putih.. bersimpuh ... dlm tudung kecil... aku agak2 maybe dia dlm linkungan umur 5-6 thn... budak secomel ni pun tk de ayah ibu????
sambil tanya2... pengetua dia sempat inform**
dia ada ibu tapi takde bapa... anak ## tapi ibu dia dh tk berapa sihat pemikirannya...tu sebab dia di sini...
(bergenang air mata aku.... kesiannya dia... )
dia tk sekolah sbb tkde document i.e. surat beranak... so maybe tk dpt masuk sekolah
kalau nk sekolah pun maybe kena htr ke sekolah swasta... tu pun kalau ada penaja
(dlm hati...takde ke sapa2 yg boleh tolong buatkan surat beranak utk budak ni..??? kesian dia)

satu2 kisah2 anak2 kecil ni di beritahu...dan tanpa sedar... meleleh2 air mata aku mendengarnya
alangkah kesiannya mereka... apalah dosa mereka di tinggalkan sebegitu...
bandingkan dgn anak2 aku...seribu syukur .... sekurang2nya anak2 aku masih mewah dgn kasih syg di bandingkan dgn mereka di sini....
sayu aku pandang mereka...satu persatu aku tenung....
kalaulah aku banyak wang...kalaulah aku mampu....

Why not... kat sini aku panjangkan info pada sesiapa yg berminat utk beramal
FYI, u all boleh jenguk rumah ni pada bila2 masa...
ada 57 kanak2 yatim and fakir tegar di sini
kalau interested nk ambik sorang jadi anak angkat pun boleh tapi takleh bawak tinggal sama2 sbb process utk ambil sgt rumit... what you can do...just highlight nk ambil anak yatim yg mana untuk di taja... so from there... every month you all boleh dtg visit... maybe boleh bawak budak yg dah dipilih tu keluar jalan2 , makan2..or maybe kalau tk mo susah sgt .. just salurkan bantuan kewangan bulanan utk dia melalui penjaga rumah anak2 yatim ni...
so the charity don't stop there.... walaupun phsically dia tk tinggal dgn u all kat umah bersama2
atleast ... they still can feel the feeling mcm anak2 yg lain bila merasa di bawa keluar ....
** tapi adviseable kalau salurkan bantuan utk semua anak2 di sini utk avoid rasa rendah diri di kalangan anak2 yg tak terpilih jd anak angkat...yerla kan...kang pilih A...apa pulak perasaan si B, C or D.. better bg sama rata...sama rasa...

So.. utk yg sudi buat amal jariah...bawah ni details rumah anak yatim ni
feel free to send any baju , makanan, barang mainan terpakai, buku cerita terpakai dll

BAITUL EHSAN..
USTAZAH UMI AZIZAH... 013 39446630
USTAZ OMAR...013 3409842


49 JLN WIRAWATI 6 ,TMN MALURI , K.L