There was an error in this gadget

Tuesday, March 22, 2011

Memerlukan bantuan Help help.... sapa penah pegi Bandung????

Salam Hari Rabu... hari ni hari rabu..esok khamis... aku dah nk fly... nk g ke negara jiran jek.... Bandung.
bukan g jalan2 tapi nak g amik maid n document2 utk maid lain yg aku dh uruskan...doakan pemergian aku ke sana yer hehehehe...


hati berbolak balik... dah survey2 dh nk dok hotel tapi dilema nk pilih yg mana... tgl posting dlm blog Moon Hotel Utari mcm best jek sbb depan Dago Mall
Tapi kalau yg murah Royal Dago 2 lagi murah..less than RM100...so lagi berbaloi2 sbb pegi sana pun bukan utk bercuti dan shopping suka2...pegi sana atas urusan bisness + nk beli kain utk buat jual sebelum raya ni...hihihi... camne ekkkk??? hotel tak kelas pun takpe janji boleh tido mlm dgn lena...senang nk ke mana2 especially nk ke FO sepjg jln dago n riau tu + senang nk ke mana2 dgn kos yg budget ekonomi ...ahaks...
So sesapa yg penah ke Bandung n ada N3 ttg HOTEL UTARI & HOTEL ROYAL DAGO 2... sla pastekan di ruangan komen....huhuhuhu sgt2 memerlukan bantuan kwn2 terchentaaa......



Thursday, March 17, 2011

Aku yg tak punya apa...aku hanya insan biasa... huhuhu

esok 19hb March 2011. salah sorang dr BFF aku masa sekolah menengah dulu bakal melangsungkan perkahwinannya....waaahhh... sure seronot..hati mesti berdebar2.... walauuupun sebenarnya dia dah pun selamat di nikahkan dgn jejaka pilihan hati nya... 11.02.2011. hehehehe ni sbb nk no cantik dlm kad kawen la tu... mcm2 zaman skrg ni... =) by the way Alhamdullilah ...dah selamat dah kwn aku sorang ni... semoga berbahagia ke anak cucu.. Amin. Bertemu jodoh jugak akhirnya di usia 33 thn. Still not too late for her to feel how marriage life is...

Tapi topik yg aku nk citer ni bukanla psl dia nk kawin or wat so ever.. tapi kisah di sebalik perkahwinannya... Kalau tk salah aku ...kwn aku ni bakal menjadi 2nd wife kepada suami dia. Menurut citer dia.... 1st wife laki dia izinkan dan mereka pernah bertemu dan berdiskus ttg suami dan bakal suami kwn aku ni... yerla...kalau dah mampu apa kita nk larang2..cuma sanggup dgn tak sanggupla... emmmm i reserve my comment on dis issue...kalau ikut kan logik ..perempuan manala dlm dunia ni sanggup teman hidup mereka di kongsi??? emmm aku .... a very clear statement.... se clear crystal clear... NO-NO sharing my hubby wth any body ...even tho aku tau ramai org cakap 'sharing is caring'...but still big No-No for me. But lain citer dgn kwn aku ni. Perspective org lain2 ok. Kita takleh nk sangkal sbb pendapat org...kenala terima dgn hati terbuka... Bak kata dia.. "i'm happy now.... he can give anything...name it... and tak salahkan I pun nk rasa bahagia mcm org lain...ada suami mcm org lain..walaupun suami i tu pun suami org lain" ... =D aku hanya mampu senyum sbb bg aku semua org ada pendapat masing2... aku tk nk komen byk2....

Mcm yg dia penah cakap... 1st wife pun tak halang... dia pun mmg dah kenal dgn keluarga suami dia tu... n paling penting... hati dah suka... kopi yg pahit pun rasa macam gula ... aku dgn kwn2 sekeliling cuma mampu mendoakan yg terbaik dari jauh....

But still, dalam pada doa2kan ..dalam pada mengharapkan yg baik2 ajer..ada gak perasaan kecik hati di situ...hahahar..mana tknya... member aku ni bila berbual mmg tak kalah..semua yg hebat2 ttg dia ajer.. rumah diala yg paling mahal... besar n bagus..sapa yg belikan ??suami baru... kereta dia yg paling hebat.. Vios katenya... full spec..tak mcm kitaorg kat sini ...pki kelisa... vios pun yg basic...murah la katakan... sbb apa?? sbb gaji dia la yg paling byk antara kitaorg ni..adeihhh zaman apa la aku lahir skrg ni??? org mcm ni pun ada lagi zaman ni??? zaman banding2kan...ko kurang aku lebih.... ko miskin aku kaya.... aku paling terhebat di dunia seantero ni... Mak aiii... tapi aku sperti biasa... diam ajer..malas nk lawan balik..malas nk citer ..umah yg aku duduk ni umah singgahan ajer...aku ada 8 umah bangalow 8 tingkat kat luar negara..tak masuk lagi resort persendirian aku kat London tu.... bila2 masa aku nk aku singgah ajer... ladang kuda 800 ekar kat New Zealand..aku bg jek org susah kat sana jagakan... kalau diaorg ada duit lebih ..nk kirim ..kirimla kat aku..kalau tak simpan ajerla... keter aku ferrari merah saga tu aku sewakan kat Langkawi... sajer malas nk pki kat KL ni..sbb jalan jam.. hahahahahar.... giler kentang..statement kaw kaw..takleh blahh... ntahla...aku pun pelik ..apa ada pada harta...kerjaya yg kita punya..sbb bila Jasad di ambil... semua tu tinggal di dunia...kita hanya di balut sehelai kain putih yg sama jek .. bukan kain sutera..bukan rantai emas... bukan dok di tanam bersama keter Vios yg full spec yg di bangga2kan tu...!!! satu lagi statement yg aku terngiang2 smpi skrg masa mula2 aku tanya soalan ....

"Alhamdullilah... akhirnya sampai jodoh ko. Ko nk kawen dgn sapa???"
dgn bangga dia jawab

"dgn boyfren aku la ..takkan boyfren kwn aku plak" sambil buat muka eksyen...
adeiih soklan sungguh menusuk kalbu... .. jawapan sungguh menusuk jantung..rasa mcm di tusuk2...takpe... sabar sabar
aku tanya lagi

" ohh... boyfren ko dulu yg sama ngajar kat kolej ko tu ke???.. okla.. jadi jugak ... jodoh ko mmg panjang dgn dia tu"

walaupun dlm hati tanda soal mcm2 keluar sbb tau dia dulu kwn dgn suami org ...so ingatkan tak jadi...yerla dia dulu yg kawan dgn bf dia..aku dulu belum kawen pun dgn somi aku...sampaila aku dah beranak 3... tak tau khabar berita... kuat betul jodoh diaorg ...6 thn kenal ..kawen gak akhinya....
dia jawab camni plak selepas soalan tadi aku tanya

" haah..dgn diala... sapa lagi .. Dia skrg dah tak keje situ dah.. Dia dah keje sndr... dah jadi kontraktor...Kelas A beb!!!masyukk byk tu"

Hah??? perlu ke highlight benda2 tu??? aku sgtla tk paham... tapi sbb tak nak pjgkan lagi..aku senyum jek...dlm hati tuhan jek yg tau...
Taula...pendapatan kontraktor kelas A tu masyukkk takyah la highlight kat aku... aku pun ada kesah ke apa keje laki ko??? soklan aku cuma tu jek... apsal lah ko jawab dgn jawapan yg mcm rasa nk tampar jek??? mmg la dia ni... kenangkan kitaorg penah jd BFF suatu ketika dulu..aku tahankan hati... nak ajer aku cakap kat dia....

"ada aku kesah laki ko kontraktor Kelas A??? laki aku engineer kapalterbang pun aku tak hebah kat semua org... dia tu jutawan hutang keliling pinggang lagi... masyuk gakla...tapi masyuk bil2 surat2 dari bank mintak hutang... hahahahahar..sajer je aku hutang byk2 sbb takut harta2 dia di dlm dan luar negara tu abis... kang susutla harta2 rumah bangalow, ladang estet, pdg lumba kuda yg aku dah ada skrg ni"

kwang kwang kwang... ayat2 tu hanya bergema dlm hati... aku nmpk jek brutal dlm blog ni... mulut cam longkang tapi Insyallah..hati aku masih tak smpi hati nk cakap kasar mcm tu depan2 org..lagi2 kwn2 yg penah baik dgn aku...

Ntahla... bila di pikirkan balik aku pun tak paham kenapa dia berubah sikap jd macam tu... Dulu dia biasa jek... tak de la ayat2 yg keluar dr mulut dia berapi2... tkde la menyakitkan hati mcm skrg .. .mungkin masa mengubah segalanya... aku tak nak komen byk sbb takut ter"u" turn kat muka aku pulak..Nauzubillah..aku tk nk jd org yg riak ttg sesuatu yg aku ada skrg...hanya bsyukur sbb aku ada suami..ada anak2 utk bermain dan bermanja..ada keluarga yg hampir sempurna... ada kerja.... ada gaji..ada rumah... ada keter utk aku ke tempat kerja... walaupun takla sempurna mana..tak la seperti DIA yang konon ada segala-galanya.. Tapi masih bersyukur dgn apa yg ada... Alhamdullilah





Salam Pagi Jumaat

Morning, selamat pagi jumaat. Hari ni pagi jumaat... ada yg pegi keje senyum2 dlm2 keter... ada gak yg pegi keje abis pasu bunga tepi rumah kena sepak2... jangan tanya aku kenapa?? aku hanya mampu senyum2 ajer... hik hik hik....

Hr ni aku rasa sedih sgt... yerla ..hari ni hari terakhir aku dpt g keje dgn aman damainya...tanpa jammed di jalanraya yg bukannyer boleh aku sapu kat roti then telan huk huk huk...
sedih sbb dpt bayangkan camne aku nk g keje next week...huuuu huuuu...
sedih sbb lepas ni kena keluar subuh2 adam dan hawa... seawal 6.45pagi tapi smpi opis aku tu kul 8.40pagi... terasa bagaikan duduk di melaka jauhnya...adeihhh ... selalu gakla incident menjerit2.. memaki hamun..menyesal tak sudah di sepanjang perjalanan yg memakan masa lebih dr 1 1/2 jam.... masa tu asyik nk marah en somi sbb beli rumah kat kaki puncak tu.... dan dan masa tu rasa macam nk jual rumah tu... tup tup rasa mcm duduk kat rumah tepi lrt station adalah seperti di syurga huk huk huk.. macam2 rasa aku rasa bila dh sangkut dlm jam mcm tu.

Actually rumah aku dekat ajer... ikutkan kilometer hanyala 19km tapi Ya Allah Ya Rabbi... keter yg berada di atas jalan sepanjang perjalanan aku ke ofis hari2 adalah seperti lautan kereta.... dlm hati mmg dah rasa nk beli basikal elektrik utk ke tpt kejer.... gerammmnnnnyyyaaaaa

apakan daya terlajak perahu boleh di undur..dah beli rumah....ko duduk la situ smpi cucu cicit yer... jgn berangan macam2... hutang kat bank tu sapa nk bayar nanti??? huhuhu...sesal dahulu pendapatan...sesal kemudian ... takde kena mengena dgn cukai pendapatan.... tanggung jek sndr k. tpaksa la harung jln ke tpt keje dgn hati yg membara.... sabarkan diri ... demi mencari sesuap nasi. huk huk huk **kang sapa nk bayar hutang keter..hutang rumah....hutang bank rakyat ...aduhaiiii

Itu ajer bebelan aku pagi2 buta ni... mlm tadi tahan ngantuk sbb tido lmbt... penat2 balik keje pegi fetch maid utk kawan opis... smpi umah kul 10... tang tung ...bla bla bla...borak mcm2...diaorg balik kul 11... nk tidokan 3 budak kenit tu... 11.45 baru dapat naik atas bilik.... huhuhu ..ngantuk sgt... ZZzzzzzzzz


Wednesday, March 16, 2011

Topik hari ini... macam-macam ada

Salam Khamis...hari ni khamis...malam apa kawan2??? jawab sndr yer =) tapi citer hari ni hari apa... takde kena ngena dgn topik aku nk citer hari ni... actually aku tkde citer baru n hangat yg nk di kongsi... yerla bz lately...tah camne tetiba jd agen maid tak bertauliah... tak henti2 HP aku berdering2.. nk jwb soalan mcm2..but its ok...I'm enjoy .... suka buat sesuatu yg boleh tolong org kat luar sana yg lebih memerlukan...hihihi

Okla.. ni nk citer pasal cost of living kita yg semakin meningkat..mak aiii.. semua brg harga dah naik..minyak naik tup2 semua brg2 yg tkde kena ngena dgn minyak pun nak naik ... mcm har*m jek kan??? tapi nk buat camne... thats the fact bila kita dok kat negara bernama "Malaysia"... "satu malaysia..... rakyat didahulukan pencapaian diutamakan"... slogan pun mcm bagusssss jek... hahahar tangggg mana yg di dahulukan??? ntahla...yg tu kowang la tolong jawab sndr...aku ni dah tak kuasa nk highlight tang mana ...tapi yg pasti... kehidupan aku makin hari umpama korek lubang tutip lubang... mungkin tu la yg aku kena utamakan...**hik hik dah bunyi berbaur parti pembangkang plak aku ni...idok yer.. aku parti berkecuali...aku kalau pangkah pilihanraya dok pangkah parti gambo kapalterbang ...

so bila kita citer pasal kos2 yg terbabit..org mcm aku of coz la yg terlibat dlm kos nya ialah kos beli susu tepung anak2 aku... aku setiap bulan... mmg confirm kena beli susu utk anak2 aku 20kg. Without fail... !!! huhuhuhu ... beras sebulan pun aku makan 15kg jek..beli 10kg awal bulan pastu tambah 5kg tgh bulan .... tapi susu anak2 aku 20 kg!! aduhai ..nasib susu murah jek..kalau susu pedia 'tak' sure ke... enfa "groom" ke... harus koyak rabak poket aku... yg peliknya... makan nasi setiap hari 2 kali sehari... sarapan roti canai, kuey teow, nasi goreng, tapi susu byk tulllll
**aku rasa dioarg bukan minum...... budak2 ni mandi susu agaknya... =(

Paling menyirap darah aku baru2... Dugro skrg buat packaging setiap paket bukan lagi 1 kg.. ( thanks to sue for the info...u r rite) skrg 1 paket 900gram ajek.... .. adeiihh payahla camni..maknanya aku kena beli susu tu 22-23 paket ler gamaknya... hawauuuu tul syarikat susu ni... sajer je tau..sabo taj org2 yg berpendapatan sederhana ekonomi mcm aku ni!!! mcm ni ke rakyat yg di dahulukan???adeihhhh .. kang aku kuar statement mcm2 kang ... tak psl2 aku masuk jail tahanan ISA hik hik hik... gurau jek.. just luahan hati yg marah....

Nway, nak buat camne.. Malaysia tanah tumpah darahku... nak tak nk hujan batu la yg aku terpaksa suka..benjol2 sana sini... aku terpaksa suka dan cintai walaupun kat luar sana hujan emas sekali tadah boleh hidup bertahun2 tak yah buat keje apa2... siap ada elaun utk fakir miskin... takpe tak best ...hujan emas sgt tak bagus.... huk huk huk

tu la kenyataannya... yg kaya , semakin kaya... yg sederhana... begitula selamanya... yg miskin , papa kedana jadinya... takpe..positif..positif.... +ve +ve... sila yer... +vekan diri ..huhuhu




Thursday, March 3, 2011

Mistik & Serammmmm. Betul , tak tipu huhuhu

Emmm... semlm aku mc... bdn tk sihat... gigil2... pastu nk jalan pun mcm tak stabil... semua benda aku nmpk berbalam2... aduihhhh... sbbnya..??jap lagi aku citer

sesapa yg penah ingat ... dulu aku penah citer kan?? psl aku balik dr Bali...aku sakit yg sangkut paut dgn mistik... so.. selepas serah diri utk di bedah di hospital..di jadikan guinea pig utk di uji kaji di hospital and akhirnya makin worst ..aku decide g berubat dgn Pakcik aku kat Kajang....Alhamdullilah...dgn izin Nya.. mcm magik pun ada aku sembuh serta merta... SERTA MERTA!! mcm susah nk percaya tapi itula yg terjadi

so , rentetan dr kisah tu... aku mula percaya..selain dr kita manusia yg hidup dlm dunia ni... ada lagi makhluk Allah lain yg ada di keliling kita ni. =P. berbalik pada citer ni... last week hubby aku ada cite kat aku agent insurans aku , En F... merangkap jiran setaman aku kat Tmn Puncak Jalil minta contact detail pakcik aku tu.. aku tanyala kenapa.... dia cakap.. dah almost 2 minggu lebih dia sakit kepala..dah g hospital dh buat CT Scan, MRI..lengkap semua tapi diagnose tu tunjuk takde apa2 yg ganjil..semua normal... yg peliknya..sakit kepala dia makin hari makin worst... . Dia kata benda tu jadi baru2 ni masa dia keluar minum dgn client insurans dia malam...dia rasa tetiba jek seram sejuk... n tiba2 rasa mcm di rempuh dgn sesuatu dari belakang... ok.. make sense la..mungkin sakit tu punca dari tu... So Rabu mlm lepas...hubby aku decide nk tolong temankan dia pegi jumpa pakcik aku kat Kajang... sbb hubby aku tak tau jalan..akula yg jadi tukang tunjuk jalannya hehehehehe....

sampai kat kedai pakcik aku tu... mcm biasa...pakcik aku ni mmg suka borak2...so merapu2 isu2 yg di borakkan dan aku seperti biasa mmg tak ambik port pun apa topik yg di bincangkan... yg aku tau... "cepatla nk balik... esok keje ni...dahla perut meragammm asyik nk sendawa n nk kenT*& jek.. "=) so bila sampai part dia nk tanya apa sakit En F ni..aku pun buat derk jek... paid attention lgsg..siap borak2 lagi dgn laki aku ... yg aku dgr sikit..En F tu kata.. psl kawan dia... psl keje n adala dia cakap pdia tak tau punca dia... lepas tanya2...Pakcik aku pegang tgn dia... sambil selawat + baca beberapa potong ayat Al Quran... pun masa tu aku masih tak amik pusing... leka main dgn msg hp aku... tetiba... aku toleh kat muka En F tu... alamak???

Muka dia dah merah padam... best part dia menderam2..** dah mcm rimau pun ada gak huhu... tiba2 dia tepuk meja mkn kat depan aku kuatttt giler..bukan sekali ok... 3 kali...nak tercampak gelas kaca air milo aku... dalam hati aku... " eh laki aku cakap dia ni sakit kepala jek ..apasal dia jadi camni plak???" tup tup dia dah jerit kuat giler.... mcm nk terkam Pakcik aku... *ah sudah..... aku dah panik giler tak tau nk pegi mana dah masa tu... aku tgk muka laki aku..laki aku pegang tgn aku suwuh bertenang.... aku dgr dia punya suara mcm dh lain... dia mula cakap dgn nada garang n seyes... ada citer psl kwn...citer pasal dia musnahkan kubu kat kampung diala...(kubu apa tah...nasib bukan kubur) citer pasal benda2 yg aku tak paham bijik butir.... Pakcik aku rileks jek... perlahan2 dia pujuk En F ni pelan2.. tanya mcm2... end up barula En F tu beransur2 tukar back to normal... barula dia citer ..dia selalu jd camtu ... sbbnya ini ialah bawakan dlm keluarga.... **pendamping

Ya Allah..jantung aku masa tu berdegup kencang gilerrr... sumpah aku tk penah face situasi mcm ni.. seram giler wei.... sbb selalu aku tgk dlm drama or filem jek... masa dah last2 tu pakcik aku cakap... dia dah agak ada somethg dlm bdn En F.. dats why dia cuba carik apa puncanya n he's rite..dia dah picit suis utk kasi 'benda' tu muncull.. ambik ko...sekali dia tempik...nk gugur jantung aku.... En F tu sndr admit masa dia jd mcm tu..dia rasa nak marahhhh sgt2 kat Pakcik aku tapi tak tau atas sebab apa... dia hampir nk terjah..nk cekak leher pakcik aku... tapi maybe sbb pakcik aku mmg dah ada pendinding ... dah get ready dari awal...dia hanya mampu tahan jek..tu yg dia lepaskan dgn pukul meja makan depan aku tu...dia kata mcm ada yg menghalang dia dari dekat dgn pakcik aku.... perghhh!! nasib dia kata dia rasa nk marah pakcik aku...kalau tetiba dia kata nk marah kat aku???sudahhh!!! biru dah agaknya aku kat situ !!!Gulpppp.... pucat aku kat situ dgr...

Atlast pakcik aku cakap... suwuh dtg lagi sekali weekend ni.. lagipun dia tkde peralatan & persediaan nk ubatkan En F tu mlm tu...sbbnya tu kat kedai makan... kang haru jadinya.... so dia decide suwuh En F dtg ahad ni. Dia akan ajak sorang lagi adik dia yg juga pengamal perubatan tradisional mcm pakcik aku.... Dia cakap... better buat kat rumah . Selamat ! huhuhuhu... seram..giler seram... Pakcik aku nasihatkan supaya En F buang *pendamping tu. Sbbnya dia kata semua benda2 ni berhaluan kiri n takut end up makan diri tuan nya / keluarga or keturunan. Nasihat dia... jgnla simpan lagipun bahayakan keluarga kelak. Tergamam En F tu... dia tak sangka..sbbnya asal sakit hanyala "sakit kepala" rupanya ada misteri di sebaliknya... Eventho dia explain kat pakcik aku... org tua dia cakap *pendamping tu lindung keluarga dia...tapi pakcik aku cakap tak payahla... tak elok ada pendamping mcm ni...byk buruk dari baiknya... baik di buang saja...

Mcm tula citer seram yg aku nk share kat sini.... otw balik tu seyes hati aku berdebar2 dlm keter...sbbnya kitaorg dtg naik keter dgn En F tu...takut pulak kalau2 dia tetiba bertempik mcm dlm kedai makan tadi ... apa lah aku dgn laki aku boleh buat... huhuhu laki aku walaupun dia Jin..hehehehe tapi ilmu2 jin ni dia tak tau langsung..harammmmmmm tak reti =).. smpi umah...tk tido aku smlmn... mengigil2 dan masih ketakutan..... terbayang2 incident dia bertempik tu... nasib pakcik aku berjaya tangani dgn selambanya... Pakcik aku cakap... kalau dia tk dindingkan diri dia masa tu... dia boleh nmpk En F tu nk melompak bukak bunga silat... huhuhuhu... kalau betul dia bersilat mlm tu..kompom seminggu aku MC!!! Seraaaammmmmmmmmm



Tuesday, March 1, 2011

Maid Murah - Direct dari Bandung

Morning u all...lama dah tk berblogging. Lama rasanya hanya membaca blog org lain tapi penyakit'M' melanda blog sndr so takde la citer yg best2 pun utk di kongsi. Alhamdullilah, past few days berjaya mendapatkan sumber kewangan lain utk menyetelkan hutang piutang yg bertepek2 keliling pinggang. But still... umpama korek lubang tutp lubang ler gayanya ... cuba kaedahnya boleh mumudahkan aku dan en somi bernafas...kalau tak..tercekik2 nk menunggu hujung bulan =). Emmm... gamaknya starting from now kena berdisiplin skit ...no-no to kredit kad la ...huhuhu... sgt bahaya itu kad plastik **boleh caya ke kat diri sndr?? =P

Okla...settle bab duit and hutang sekrg dtg pulak musibah baru...Mmg Allah sayang kat aku sekeluarga ... sbbnya bila ada masalah2 mcm ni..aku belajar la cara2 mcm mana nk mengatasinya...hopefully di permudahkan-Nya.Amin. Kalau sapa2 tau citer2 ygt penah aku kongsi sebelum ni...Ema Maid kesayangan aku tu dah nak balik ke kampung halaman ....dan kali ni mmg betul2 balik betul2... "back for good" org kata. Sbbnya 23 hb April ni dia bakal melangsungkan perkahwinan nya dgn lelaki pilihan keluarga... family arrangement. So , dari awal Dec 2010 aku mmg kononnnn nya dah ada pengganti. Mmg kenal lama sbb dia sebelum ni keje dgn jiran selang 4 umah dari umah aku. Dia yg offer diri nk bg anak dia keje dgn kitaorg. So kenangkan sbb dah kenal aku ok jekla.. Bayangkanla... dari bulan Dec thn lepas smpi la tgh bulan Feb 2011 , yakni tahun ni... dia dok tangguh2 uruskan document utk ke sini i.e check medical, kad NPWP bla bla... boleh di katakan almost selang sehari aku dgn ema akan call kakak ni utk ingatkan dia uruskan segala dokumen utk anak nya yg nk keje tu.Bil Hp aku jgn cakapla..melambung tiap2 bulan lebih dari rm200++..geram aku bila ingatkan balik. Sampaila tgh bulan Feb baru2 ni...dia inform duitnya tak cukup utk uruskan check medical dan mintak aku kirimkan pulak... okla... aku kirimkan rm 250 dulu sbb aku tahu takla byk mana pun nk uruskan ... elok2 jek dapat duitnya...esok aku call hp dia... sampai sudah di tutup... mmg sajer la kan nk suwuh aku tambah dosa maki hamun dia huhuhuhu ... mcm *&^#$ jek kan org dari seberang ni kan!!! tu yg aku kenal tu... kalau tak kenal apatah lagi...

Bila dah jadi mcm tu , aku jadi panik la kan??? huhuhu... semua org aku tanya..." tau tak mana nk dapatkan maid dari Indon??" sana sini aku msg... Akhirnya sbb takde pilihan ...aku berjaya dapatkan contact direct dari tekong Agent di Indonesia... mmg agak mahal tapi sbb ada jaminan ... aku gagahkan ajer..sbb ikut2 kan .. kos aku carik sendiri sebelum ni pun lagi byk dari apa yg aku laburkan kalau aku ambik dari Tekong ni.

Emm... tu yg aku cakap ... setiap cabaran tu mmg menduga tapi ada hikmahnya. So , dari situ aku terfikir...apa salahnya aku kongsi info ni dgn kawan2 blogger yg lain. Sapa2 yg interested nk dapatkan Maid dari seberang...boleh2 la hubungi saya.. Insyallah... setiap pembantu yg di hantar so far ikut track record mmg sgt baik dan mmg betul2 yg nak bekerja di Malaysia dgn jujur. Kebanyakan nya datang dari Bandung dan keturunan Sunda. ( kalau boleh sila avoid amik maid dari Medan + keturunan Madura... mereka kasar dan tak sayang budak...)
Skrg ni tak pasal2 aku dah jadi agent maid tak bertauliah...hehehehe sbbnya aku tak nak lagi org2 kita tertipu dgn kos2 melampau2 dari agent2 luar tu... giler ke hapa??? amik maid smpi rm 7-9K?? Alasan gaji dah naikla... kos naik la... takde makna...kalau betul procedurenye... Insyallah murah.


Kat sini aku bg detail2 nak dapatkan maid yang agent aku bekalkan tu
1. Kebanyakan nya dari Bandung
2.Gaji hanyalah sekitar RM450 sebulan
3. Permulaan , potong 3 bulan gaji sbb reimburse balik kos kita ambil dari sana
4. Diambil dari kampung pedalaman. So takler pandai sgt bab2 nk lari2 or selok belok kat sini. Potensi utk lari kurenggg skit.
5.Kos utk amik dari sana RM4,000. (tak termasuk tiket flight. Kalau tak nk pening2 fikir pasal tiket flight kena tambah RM500 . Tapi buat apa buang2 duit..beli ajer tiket online kat Airasia utk maid korang tu... pastu kirim kan ajer pada saya.. sbbnya saya yg akan pergi sendiri ke Bandung utk fetch maid2 ni . )
6.Sampai di Malaysia .. boleh terus process document kat imigresen utk Levi n buat Fomema... kos tambahan dalam RM1k++ jek. So??? Pilihan di tgn kowang.. sapa2 yg berminat sila hubungi saya sbb saya tgh uruskan kemasukan 2 org officemate saya. Skrg ada sowang lagi calon yg tgh mencari majikan. Kalau takde aral tgh bulan March ni maid2 tu akan sampai
.


Procedurenya.
1.Hanya perlukan deposit RM1,000 jek. dan bukan bagi kat tgn saya. Just bank inkan dalam account tekong tu di Bank Muamalat. So, detail org tu pun dia akan bagi sebelum kita buat bayaran deposit. So tak perlu risau.
2.Dia akan poskan document check medical pada kita di Malaysia utk proceed apply di imigration. Nk apply kat imigresen senang n kacang. Kalau malas nk buat .. boleh guna agent kitaorg kat sini..upahnya hanya rm 100 utk satu borang permohonan. Takler semahal agent2 kat luar tu.
3.Dah siap process, dapat surat utk dapatkan Visa permit kerja di kedutaan Indonesia. Poskan kembali ke tekong tersebut...
4.Tunggu dalam masa sebulan maid akan sampai
Senang dan sila jgn bazir2 duit bayar smpi lebih dari 6-7 ribu pada agent2 luar yg menipu tu. Serik dah ni. Mcm Ayien dgr dari kawan2 byk kat area KL maid yg illegal dgn bayaran yg konon2 murah. Just bayar RM800, and gaji hanya rm 550 sebulan jek .. tapi tak sampai 2 bulan ... maid illegal tu dah buat hal... dahla mintak cuti sehari setiap bulan...tup tup balik bercuti dah tak nak balik keje balik... Ayien dah kena sebelum2 ni... and akhirnya Alhamdullilah di pertemukan dgn jalan yg mudah ini.


So kawan2, kalau berminat mendapatkan Maid yg murah , sila hubungi saya di no tertera ini
0133941302 - Bukan Berjanji tapi Pasti Puas Hati!!! Hanya ingin membantu .....