There was an error in this gadget

Tuesday, June 7, 2011

Aku tolong org carik maid...Maid aku sndr lari..apa kes?????

ok dokies... hari ni ada mood skit nk bergebang dlm blog...lama seh tak update blog...mcm2 citer jadi dlm hidup i sepjg 2 bulan i nyepikan diri...
actually what i was planned was not happen smoothly...serba haru biru... mcm harammm jek hahahahahar. * sila ngucap byk2 baca blog aku ni...


kan aku ada buat posting nak tolong org dapatkan maid kan??? kan aku ada citer aku dah dpt maid sebelum ni kan???
aku ada citer aku g bandung ari tu coz bisness trip uruskan maid utk org kan???
hehehehehe mcm ni citernya...*niat di hati nk tolong org kita...nk save duit...nk jimat duit dr belanja ribu riban amik maid dr agent..end up...Aku yg rugi... dahla buat keje ikhlas buat amal..takde amik upah sgt...konon takpe dapat pahala nnt dpt masuk syurga...hahahahaha mimpila kau..tudung pun ke laut


Mula2 sebulan sebelum Ema maid kesaygn aku balik..aku dh dpt maid yg baru utk gantikan Ema... so konon2 takpela ..lama skit train ...dpt awal .. so aku ingat kalau dah train dari awal...maid baru aku bagusssla sbb dh well trained...(byr gaji 2 maid 1 bulan.... bankrupt aku jdnya) .. harapan tinggi menggunung... agar maid yg dpt tu okla.... hemmm dlm masa yg sama aku tolong carikkan utk org gak maid .sbbnya dah alang2 kenal dgn org dr indon...bantu2la kaum sndr hahahahar

Yg sedia ada...adala kwn2 aku yg aku tolong... dah 4 maid aku bagi kat kwn2 aku...kwn opis sowang...kwn sekolah nyer kakak ipar sowang... 2 maid lg kwn opis laki aku... nak di jadikan citer... aku kan dh jadi agent tak bertauliah.... aku pegi bandung dah bwk la sowang maid dr bandung. aku bg kat kwn aku yg keje bank pembangunan... awal2 keje dh nangis2 sibuk nak balik indon balik...aku gertak2...cakap sapa nk ganti duit2 uruskan dia.... dia ok jap...sekali dah 3 minggu keje... sibuk nangis giler2 nk balik gak sbb dia dgn suami dia nk bercerai..**propaganda sungguh...

aku dah pening dah... duit dah byr agent sana..kesian plak dgn kwn aku hari2 komplen cakap maid dia tak nak keje asyik gaduh dlm telepon dgn laki dia... dia nak gak balik.... paling best ...kitaorg baru dpt tau..dia Hepatitis B+... aduyai..mana boleh keje sini...carrier tu beb..tak pasal2 jangkit dgn anak2 kwn aku lak kang.... nak tak nak terpaksa gak aku uruskan dia balik...konon ni sebelum dia balik dia janji ...dia akan carikkan ganti utk tempat dia yg dah kosong ni...konon nk carikla org kampung dia keje kat Malaysia...HARAM....... lepas naik kapal terbang...diam..lesap gitu... so hangusla duit kwn aku ni... aku dh guilty nak tak nak...tgh usaha keras carikkan ganti.... huhuhuhu... Mangkuk tingkat nyer Indon ni!!!!

dah abis citer maid tu...aku nk citer plak maid aku yg baru tu...elok jek Ema dah train baik nyer training 3 minggu ....Ema pun selamatla berangkat ke Indon.... hahahahar..happy2.... masuk hari ke 3.... Ema dah balik Indon.... maid baru aku LARII..... si^% kan??? sampai rumah laki aku tgk rumah aku gelap... anak2 aku tgh simpang perenang main menan yg bertabur2.... rumah mcm kapal pecah.... pintu grill kunci...laki aku tanya Jay...

"Jay , where acik???"

selamba batak jek anak sulung aku jawab...

"acik??acik gone" ...pastu sambung main dgn adik2 dia...

Jay masa tu laki aku cakap dah tak pki seluar sbb dia nyer seluar basah..aku rasa sbb ter pee pee dlm seluar..diakan tak pki pampers siang...agaknya nk g pee pee sndr tak reti...cari maid aku dh lesap...... tu yg lepas kencing buang seluar.... pastu ...agaknya dah lama malaun tu lari... budak bertiga ni dah haus... dia geram..abis kordial ribena aku diaorg bertiga togok beramai2...kecah2 kat dapur aku...nasib baik diaorg tak panjat island dapur aku picit tpt air panas..kalau tak mmg haruuuuuu..... ngucakp pjg kitaorg laki bini..geram tak terkata.... kena amik el...arrange anak2 sapa yg nk jaga..patut htr mana... haduhaiiii ...terduduk aku kejap .... duit beribu2 abis sbb amik kat agent kan... eiiii

siap report polis..( polis kat balai yg mmg tak membantu).... takde tindakan susulan pun dari polis..kes diam camtu sampaila last sunday...... nanti aku citer dlm posting akan dtg.....
moral of da story... bukan semua pembantu baik mcm EMA...bukan semua boleh bagi muka..lepas ni aku serik dh takmo baik2 sgt dgn maid aku...n paling important!!! passport maid aku kena make sure aku pegang kunci lock dlm kabinet opis....!!!!! geram aku dia lari sempat bwk passport dia sndr sbb sehari sebelum dia lari aku bawak dia g buat fomema medical check up!!!


So ..kepada kwn2 di luar sana.... aku dah serik nk tolong org lagi...ni aku tukang carikkan maid pun ...maid sndr lari... best part..lepas 2 bulan salah sorang dr maid kwn aku yg 4 org tu... pun lari gak sbb hasutan dari maid lama aku yg jahanam yg lari 2 bulan lepas.... apala malang aku hadap..jatuh di timpa batu bata... nasib agent tu sanggup nak ganti balik ...cuma kena tunggu lepas raya... hahahahar..bapak lama nak tunggu . nasib aku dh ada pengganti selepas berhempas pulas selama 6 minggu hidup tanpa maid.... mcm2 lagi citer terjadi..kalau kowang baca kompom kowang akan cakap

"ayien ..aku rasa ko kena mandi bungala bwh jambatan"

hahahahar...nway aku cool ajer... sbb aku dh biasa sgt hadap dugaan mcm2... rasa mcm dah lali pun yer.....

continue in next posting!!!!!

skrg kalau anak2 aku tanya..." daddy...where is that achik???"
laki aku akan jawab dgn muka seposen...

"Achik gone... achik go to hell"



Wednesday, June 1, 2011

Posting dah basi busuk...hahahahar-Bandung 2 bulan lepas Day 1( Amaris Hotel Jalan Chempelas)




Hai ..salam khamis... mlm ni?? mlm jumaat... mlm baca yaasin yer kawan2....
lama sungguh dah tk citer ttg perihal hidup aku lately...sebenarnya byk citer nk citer cuma masa jek tak kesampaian..huk huk


okla..aku selak2 byk rupanya posting yg aku kiv... aku penah janji camne trip aku ke bandung last 2 mths ...so baru la hari ni sempat nk luang masa kejap buat summary masa aku g sana... *actually tujuan aku g sana utk amik maid... emm..atlast maid yg aku bwk tu tak bertahan pun...3 minggu kat malaysia... dah sibuk2 dh nk balik indon balik ... sbb sibuk nk berceraila bagai...mmg dasar tak sedar diri..nantila aku citer dlm posting yg lain... mcm2 jadi dlm masa 2 bulan ni...kalau citer 7 hari 7 malam tak abis2...... hihihi


okla ... aku pegi masa tu kalau tak silap hari Jumaat. aku naik flight beza2 dgn laki aku...sbbnya en somi tak perasan rules company dah bertukar... kalau nk beli staff tiket flight kena beli seawal 2 minggu...kalau tak.... jangan harap...lepas beli tiket utk diri sndr jek ... so aku tpaksa last minit beli tiket air asia yg mahal giler babas... tiket pegi balik jadik RM540... kalau awal2 beli...kat get the deal leh dpt RM368 jek ....huhuhuhu mencikk... tak pela..learn from da lesson
so alkisahnya..aku smpi Bandung dah kul 540ptg malaysia...waktu indon ialah 440 ptg... hujan renyai... laki aku dah tunggu kat airport bandung dari pukul 1 tgh hari lagi..*kan aku dah bgtau tadi dia naik flight lain..MAS... aku naik airasia...


sbb accomodation tak book lagi so kami pun berlegar2 kat airport utk carik hotel... kamikaze jekla... ingat nk dok hotel lain... yg dekat dgn jln dago



atlast tukar plan sbb tgk offer hotel yg ni mcm bestla plak.... harga cuma IDR310k sahaja =RM125... okla ..not so bad sbb kami dok 2 mlm jek..lagi pun kalau tak selasa sgt mcm tak mo la plak.. *kunun nk dok selasa..honeymoon berdua la katakan .... (hampeh..takde makna sbb laki ku demam teruk masa ni.... aku rasa dia la yg kena H1N1 dulu sebelum jangkit kat anak2 aku hari tu)



so .... nak tak nak... on ajekla...terus bayar kat mamat yg promote hotel Amaris tu... pk2... takpela... boleh jalan2 kat Chempelas tu nanti


Sampai hotel.... not bad.... cantik n modern style... emmm berbaloi2 sgt la dok hotel catik mcm ni.... takpela... walaupun agak jauh skit.... =)



so masa check in tu terserempak plak dgn org malaysia... wahhh..cantik sgt la... couple ni dah kawen ..sama gak tak bwk anak2 ...dtg nk release tensen
so kami pakat2 sewa supir.... dah jimat duit transportation hihihi....so esok plan mmg full!!
mlm masuk bilik call pak supir yg kitaorg selalu guna tu...* sapa nak sila pm ayien yer...sgt murah... IDR450k termasuk minyak, tol, parking, segala bagai...sehari suntuk pakaila sampai lobammmm... pakai van Suzuki APV yg baru n air cond power...hahahahar..mmg puas hati sgt2.....


Yesss!!!! dapat..so plan kami pun on ajerla..... kami ber 4 dapatla supir yg kami nak walaupun last minit
so sapa2 yg nak ricky Hotel Amaris... ni la rupa dia... sgt best n recommend tuk sapa2 yg pentingkan keselesaan. Anak2 pun happy coz ada in door swimming pool. Nk ke Chempelas Mall cuma 7 minit jek..kalau naik angkut2 cuma IDR2000 jek sowang... tapi not adviseable masa musim hujan... * aku laki bini basah lencun kena ujan otw g Chempelas Mall



* nota kaki... mlm tu sempat shopping di Chepelas Mall handbad Hubsch seguni + shopping ala carte di Rumah Mode ... hati girang sbb dpt shopping =P




Sarapan pagi..tak byk choices..but not so bad la...*breakfast foc


Suasana kat cafe...



Pool yg tenang jek sbb takde sapa nk tuwun mandi...

utk kids ajek yer bapak2 ibu2


Pak Jinnis yg demam..suspect masa ni H1N1

cuma tak tau jek hahahar


si gemuk



tgh kemas2 brg baru smpi


pak jin kira duit


Teh limau suam..terbaek masa tgh2 hujan...


nasi goreng hapa tah..tak sedap...

jgn order k


Sup Malang apa tah..femes gak kat bandung..



Menu laki aku mmg sedap...jeles aku


Panas2 mkn masa hujan...


kaki ayam .... tinggal tulang jek di mkn oleh kami laki bini


Pak Jin posing atas katil



Ruang yg tak la luas sgt...tk la sempit sgt

just nice utk 2 org


See..pak jin mencuba peti besi



Assalamualaikum... kami nk masuk





ni gambar kat tv luar hotel


ruang legar depan lobi


kaunter check in


pamplet yg kami tgk kat airport...

meh kita tgk sama ke tak dgn real building
aku sowang2 dlm flight



masa sampai kat KLIA..tunggu flight en somi berlepas dulu di pagi hari..lepas tu teruskan perjalanan ke LCCt plak naik bas