There was an error in this gadget

Thursday, May 21, 2009

Insurans......Penting ke ????

First of all aku nk citer skit...aku bukan agen insurans.... sbbnya aku dulu mmg tk caya psl insurans2 ni sgt.... but tak tau napa ... masa laki aku ambikkan insurans utk anak tiri aku
aku pun dengki...nk gak ambikkan utk si kembar......

FYI, sebenarnya purpose kami ambik insurans.... initially utk cover anak tiri aku nyer medical benefit...in case kalau dia kena masuk hospital...atleast dia ada di cover oleh insurans....
taklah kalau masuk hospital ...( hospital private) kena keluar byk
sebenarnya mak dia tk mo g hospital gomen....
nway...cam kes aku ngan anak2 aku....Bank Rimau mmg dah cover medical benefit
so aku rasa purpose tu tk meet sgtla kan.... mesti kowang tertanya2..apsal lak aku ambik insurans gak utk si kembar tu??? emmm...meh aku story skit.....

Insurans yg aku ambik tu just RM70 jek sebulan sowang...
Maturity dia 18thn ... so kalau simpan smpi 18 thn dia jd simpanan...
on the top of it dia bagi medical benefit gak...kalau company tak cover hospitalisation
(private hospital)...insurans akan cover.....
pastu..kalau dah cover...( mcm kes aku Maybank yg bayar)...dia bg elaun hospitalisation
RM400 sehari..... percaya tk?????

Mcm kes aku...dua2 kembar tu mmg aku dah belikan....
so Jass dok hospital 6 hari =RM400x 6
Jaff dok hospital 4 hari =RM400x4
Jay jek aku tk sempat belikan insurans.... tk dpt apa2...( padahal dia yg paling lama dok hospital)

so...at least...ada la gak cover duit premium...
pastu expenses yg u all spend kat hospital...( foods, transportation, leave, etc...at least cover)
so berbaloi tk insurans ni??? kita sama2 pikirkan....
aku pun dah mintak quotation insurans utk Jay...
sbbnya ...kalau tk pun.... aku tk menyimpan....
so skrg atleast adalah simpanan utk anak2 aku

14 comments:

cintaKusayangMu said...

k.ayien..mmg penting pn insurans ni..qis pn tgh pk2 ni nk amik insurans pe utk si kembar...
setakat ING kompeni hubby tu leh la cover utk sakit pening...klu kena admit ssh gak...

ayuZack said...

ermmm quite interesting gak bunyi dia tu ayien...

just RM70 per month ker?? hang amek insurans mane nie yien???

Farah ngan daku mmg xde ape2 protection insurans pon... leh dimajukan pada suami ku nie...

tapi kalo gomen dah cover tuk spital... cenna lak yien???

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

betul2 insurans penting ... kalau emergency senanng kan

fazilzura said...

aku mmg dh ambik insuran tuk aku dgn akil .. akil nye pun rm70 sebulan ..

AieZa said...

ayien.. brand apekah insurans kembar mu ituu.. rm400 sehari tu byk tu.. slalu paling2 aku dgr rm200 je klu warded..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

berbaloi jugak kan..fatin pun xdok insuran..ibu fatin??pun takdokkk huhu

FaizAmYAirieL said...

interesting nye dgn insuran cover dikau tu ayien..murah n worth la just rm70 perday..nnt introduce erk..ehehe

~~ciklinn~~ said...

mmg baguskan ada insuran senang kalau ada apa2 emergency....

iera_ayen said...

ayien... nnti bgtau yer insuraan apa tu....dah ada prudential tp ingat nk amik under nama kita lak...

nnti bgtau kt shoutbox blog kita ye

kombat said...

ayien, mmg penting insurans ni. lagi penting medical card tu. dina penah admit pasal expected pneumonia. mula-mula doc bgtau medical card company hubby diterima kat hosp tu. dah warded, baru bagitau tak blh. seb baik ada 2nd medical card dari Pru. mmg byk membantu.

tuk ayien, maybank dah cover & blh claim elaun harian (Pru eh?), mmg menguntungkan lah. guna je abis-abisan company punya. hehe

KiRaNa @ uMMiKMaL&iRFaN said...

ayien...interesting la insurans yg ko masuk tuh kembar tuh..
story sikit jenis ape..
huhuu
400 sehari ek...
wahhhhh

Bibu said...

a'ah bagus..somi aku pon dah byrkan insuran tuk anak2 aku under celcom..aku nye erkkk sendri la bayar hahaha tapi aku byr 50 aje..skim ape tah aku men amik je taw2 dah deduct

mummy aryan syamil said...

mmg penting pun insurans neh tuk anak2...nak2 yg ade anak kecik kan,mesti riso kan derang msk spital..klu private mmg riban ler bil nye...
sy pun amik insurans tuk aryan,pejam mate jerk...amik yg ade medical,saving & insurans..
klu kami xde at least die de duit tuk study:)

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片