There was an error in this gadget

Sunday, May 17, 2009

Hand Foot & Mouth Disease....@ Coxsakie

First of all nk citer psl disease ni....
mmg kesian kalau budak2 yg kena...mcm Jay actually dia dah lama kena....
tapi kitaorg jek yg tk sedar...yg best nya masa kitaorg bawak g normal GP nyer klinik
doktor sengal tu boleh ckp sbb gusi Jay bengkak nk tumbuh gigi
padahal....tekak Jay dah bengkak n bernanah
no wonder dah 2 minggu dia tak mo mkn...minum susu pun kurang
kitaorg iye2 jek marah dia...paksa dia mkn gak
nangis2 la dia bila kena sistem paksa ni
rupanya.... dia menderita....mulut dia dah penuh dgn ulcer mulut yg sgtla bykkkkkk
Pity my baby....jahat tul Mummy dia...huhuhuk.....

Actually we all baru sedar dia tk sihat sgt2 hari jumaat mlm lepas...( 8th May 2009)
mlm tu dia demam smpi terbaring kaku jek...
panggil2 nama dia pun dia diam jek...
angkat dia pun dia lembik jek...dia nangis +merengek tapi suara pun dah hilang
aku n hubby malas pk pjg...just bawak g klinik pakar kanak2....
cost????jgn citer la....gigil2 masa nk bayar tapi nk wat camne......
RM268.70...huhuhuhuk....

lepas dah g klinik.....
balik umah dia dah ok dah skit...aku lari jap g ambik stok crocs baru smpi
kul 2.30pagi baru settle semua2 tu
esoknya aku ada hse warming nyer jemputan kat umah Ip
mula2 ingat mcm tk nk g sbb Jay tk sihat sgt
tapi kenangkan member opis ni close.... aku gagahkan diri dgn husband bawak gak Jay g umah dia.....sebelum pg...aku dah bagi ubat bontot....so kurang skit demam dia
tapi masa kat sana Jay asyik nangis jek...meragam serba tk kena....
( biasala aku selalu pk psl owang lain... selalu pk...hari tu dia penah dtg umah aku nyer event...so serba salah kalau tk dtg event dia....walaupun ikutkan aku tkleh dtg sbb hal2 mcm ni kan....
tapi kalau owang lain tk leh attend eventaku...tkde rasa apa2 pun....kdg2...tk rasa bersalah pun...huhuhuk...nk wat camne kan.... hati org lain2.... mungkin dia tk rasa apa2.... tk salah kot buat camtu....)
Atlast..event tk mula sgt...aku dah packing2 balik
on da way balik tgk tgn Jay dah penuh bintik2...kat tgn dia pun byk
emmm...hati dah tk sedap.... aku call kwn aku...
Confirm.... Jay kena HFMD.....
aku pk punya pk....g Columbia Asia Hospital jek laaa dekat skit as compared g Gleaneagles, SJMC or Sunway...tol lagi...minyak lagi... emmm...takpelaaaa

so akhirnya... kat sanala aku sekeluarga berkampung....

Sedih..... coz kat situ...sapa pun tk dtg jenguk....
yg dtg cuma mak ayah aku + keluarga MIL
kalau ada yg dtg cuma dtg utk fetch kasut jek.....
dlm ramai2 kwn2 aku yg aku kenal sorang jek yg betul2 jenguk anak2 aku...tu pun aku bukan kenal rapat sgt dgn dia.....
Mas...customer Crocs aku.... kwn2 baik aku ke... sapa2 yg aku rapat semua tk dtg....
tapi aku phmla kalau kwn2 internet yg aku kenal tk dpt dtg.... diaorg sudi gak msg aku
kwn2 rapat aku yg lain tkde pun .... sedihhhhh... mmg sedih...
masa tu terfikir.... maybe itulah nilai erti kwn di mata diaorg....mungkin aku ni bukanla kwn penting di mata diaorg kot.... ntahlaaa.... emo plak aku bab2 ni
( sbb kalau aku.... even kwn bersalin pun aku g gak jenguk...tak kat hospital ... aku g kat umah...
sakit sbb operation pun aku gagahkan diri drive dari opis g melawat...tapi bila turn aku... emmmm... aku betul2 sedih diaorg buat aku camtu...)
huhuhuk.... back to da story... dokla aku berkampung kat situ ....
nnt aku letak pics2 aku masa kat sana.....
tk mo tulis lagi sebab hati aku sebak giler.......

















20 comments:

nasz said...

kasian jay..

iswatie "colours of life" said...

alah sian yer jay...Hopefully dia ok dah kan...sori la auntie x g visit coz hidup auntie pun skrg tunggang langgang..

Ayien..ko jgn pk byk2 janji anak2 sihat....ko pun jaga diri..

fazilzura said...

Ayien .. sian ko ..

ni la dugaan jd ibu .. sabo yek ..
lor x dak org melawat ko ker?
saba yek .. kalau masuk HUKM leh jgk aku dtg tgk.. ni jauh jgk tu ..
tp aku ado ler sms ko kan tuk penganti diri walau aku x semoat nk jenguk2 ko kat sana ..

Hope sume nye dh sihat ..
and ko pun leh take rest

AieZa said...

emm sedih plak baca entry ko kali ni ayien..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

kesian ko
takper dugaan jaga anak2..sabar yer ayien..
wei aku bukannyer taknak jenguk ko kt spital, ada hati gak..tapi aku taktau macamna nak g sana..harapkan laki aku, dia siang malam kj..sori yer ayien

M@L@ said...

ala sedih pulak baca entry ayien yg dah last2 tu... sabo yer ayien...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sabo ayien .. kita still respect ayien yg tabah handle mcm2 dugaan dtg ... moga jay cpt sembuh ;-)

lin said...

ayien..hopefully Jay dah sihat sepenuhnya..jangan stress2..nanti kesian kat kembar..take care!

FaizAmYAirieL said...

ayien...siannye awak...airiel pon penah kene penyakit nih..dekat tekak die banyak sgt bijik2 tu sampai die x mo minum susu..dr suh kasi air sejok dr dlm peti ais..mmg riso sgt time tu sbb die asal nak tido je nangis..mmg lembik sgt2..ayien..soryla kite x call n sms awak sbb ingatkan awak sure kelam kabut xdek mase nak layan org..huuuhh..rupenye salah tanggapanku...hope jay dapat recover sepenuhnyee..Insya Allah nnati weekend ni kite datang awaknye majlis k...

Liana said...

bila baca N3 akak nie sedihnya... Apapun sy doakan semoga Jay kembali ceria yer...

mica@tetty said...

tabahkan hati-itulah adat dunia

ayuZack said...

ayien,
ayu br tau bila bc entry nie.. x tau pon jay kene hfm... sorry sgt2 ea even x sms or visit.... siannyer jay... hope everything getting better ea.. u take care too ayien.. kang awak yg sakit lagi susah...

Puan nOLie said...

alahh..poor Jay...sian auntie nolie tengok...sabolah ayien..dugaan...seb baik kembo tak kena...dah rasa masa umar ngan uzair ari tuh ..berkampung kat SJMC 3 hari...tok sahlah pk sangat pasal orang visit ker tak..yg penting Jay dah sihat...

gEe said...

aduh sebak lak aku beb..
sori la..kwn ko yg ni mmg senantiasa je tetinggal ketapi..ofc aku dh 3mgu blok web yg brunsurkan cominiti onlines trmsk la blogspt so aku jd sengal tk igt la..

weh now jay cmne?..dh fully recover ke?..apa kata doctor?..sian tul kt jay..

ko antara org2 yg tabah la yien..aku mmg respek dgn ko..

psst:/tk brkesempatan nk oder crocs..xpe pape aku trus kol ko je ehh..

Nur Syafawati said...

ayien..aku pun sebak dgr cite anak2 ko admit ward..tekejut sgt sbb sekali 3 masuk ward.aku x leh bayang kan ayien kalau aku kat tempat ko..mesti sgt2 la sedih..sape la yg x sedih anak sakit kan..mmg x tenang hati..tapi alhamdulillah..semua dah sihat kan..aku doakan kesihatan dorang yer..Amin..

MUMMY ILA said...

kesian jay & twins. ayien..sorry for that. x g lawat kowang apa pun. aku kalau p jauh2 ni weekend je bole tp weekend lak apis yg bz dgn aktiviti dia.

aku sentiasa doakan kesihatan anak2 ko. ko jgn la ckp aku ni x ingat ko tau. aku sayang ko.. suka kawan dgn ko.

jumpa ko ahad ni..

redrania said...

ayien..kesian ngan jay dan kembar2..sorila xdpt nk sms sbb hp block..tau pun masa baca kt forum su bgtau...
anyway..sabar byk2 yek..take care..

++eden|essey++ said...

ayien...mase dpt tau anak ko warded tuh mmg sedih weh..kiteorg cust n kwn2 ko ni sentiasa sabar jek..smpai ko n anak2 ok..tp bile jumpa kt sepital, tgk ko tabah sgt2..hepi jek...respect kt ko..ako nk lawat anak ko pon mcm x besh jek sbb dah mlm sgt kan, pastu ako dtg jauh, xbaik lawat bdk2 kecik time mlm2 org2 tua ckp..tuh yg ako takut n ako pegang tuh...ako lawat mak pon dah ok...

tp ayien x sangka plak, lps lawat ko dr sepital..anak ako plak jd mcm anak ko, kene cocksakie..trus warded kt sepital selayang, ako ade bg tau zura n syana....huhuhu..so smlm n arini ako cuti jaga anak ako..coz kene pantau mkn minum die...dlm mulut penuh ulcer...masuk arini dah 5 ari anak ako x minum susu....huhuhu...sedih tgk keadaan dier...sori yea..ako pon tgh emo nie

~~ciklinn~~ said...

alahai kesiannyer Jay....

linn pun skrg ramai sgt2 kawan2 blog yg amat amik berat... seronok sgt rasa...

CT NORAMIZA said...

mummy of triple j, hai, salam kenal. kesian bila baca cerita ni, x pe, sabar byk2 ye, tp 1 je pesanan, tlg jgn asyik pk kan perasaan org je, kadang2 kita kena pentingkan diri sendiri dan keluarga ok. take care.