There was an error in this gadget

Sunday, September 5, 2010

Dugaan terbaik

2 minggu aku ambik masa utk tempoh bertenang... 2 minggu gak aku rasa tak de daya nk update apa2 dlm blog aku... 2minggu takde kekuatan utk pulih tapi apakan daya... sbg manusia... mmg aku lemah sbb smpi skrg air mata still bertakung... bergenang... fikirkan mana silapnya... cuba utk elak tapi tak terdaya...
bukak company nyer email... semua nya ttg perks yg company dapat...
announce ttg banyaknya bonus n imbuhan tambahan yg bakal staff dapat
apakan daya... aku bukan di kalangan mereka2 yg tgh bergembira...
walaupun aku dapat cuma... tak ler sebagaimana org lain dpt...
and of coz... sayu coz i really don't know what is da main reason membuatkan aku tk termasuk di kalangan pekerja2 yg tgh gembira tu ler... nway...thanks to other friend yg mengingatkan aku.... "at least ko dpt jugak Ayien dari aku yg tk de nampak bayang pun"
emmm... insaf n bersyukur! sbb aku hanya fikirkan kesedihan aku..sedangkan kat luar sana byk lagi org yg lagi kurang bernasib baik dari aku.... =(

Try so hard to get da strength to be strong ... recover the pain from being so sad... so frustrated...
Alhamdullilah, bila dah compare dgn org lain yg lagi susah... sedikit demi sedikit perasaan tu hilang walaupun tak semua.... "rezeki masing2".. pinjam ayat tu dari statement seseorg.
Back to the main tittle... penat dah nak sedih2 sebab dugaan datang tak henti2...
at last dah jadi bahan lawak pun yer gak... =P
Keter Naza masuk bengkel utk kali ke 2 walaupun sudah mengakibatkan kami terpaksa berputih mata bayar kos baiki almost 1 month salary aku **gulp**
baru 2 kali pakai...and again aku bersama anak2 aku + maid kesayanagn aku ema terpaksa berpanas 1 jam lebih di tepi jalan menunggu tow truck utk ke bengkel yg sama...dah biasa dah macam ni... dah tak sedih pun.... =)
end up... sekali lagi Naza kami berumah di bengkel yg sama bersama bil yg tak ketahuan huhuhu...hopefully tak byk lagi la... kalau tak nk korek duit kat mana lagi....
best part... keter kenit gedek2 yg tinggal sepeninggalan tu pulak dah tahap nazak....
sabtu masa sibuk baru nk carik baju raya Jay, samping baju melayu anak2 lelaki aku... last minute baju raya aku yg tak de... si kenit gedek2 putih tu hanya mampu berjalan ke hadapan.... bila nak masuk gear reverse... aik?????
keter comelku tu tak bagi response apa2... gelak2 berhimpit dgn semua anak2 aku dlm tu ...laki aku terpaksa keluar keter tolak keter pakai kaki utk keluar dari parking shopping mall...
mata bergenang... nak menangis dah penat dah... apa la nasib badan... time rezeki mahal ni plak macam2 benda rosak satu-satu... tapi cuba cakap kat diri sendiri..
"hai hati...sabarlah... sabarlah sesabar2nya... Abis nak buat macam mana... dah tu jek keter yg ada... layan kan jekla"
nak beli keter baru??? tak mungkin ... mana nk cekau.... hutang dah keliling pinggang dah
kos nk baiki kancil tu pun belum masuk dlm anggaran kos bakal di tanggung... coz still in denial ... dlm hati pikir... byk nyer benda2 remeh nk pikir....
so .. just tunggu jek bil repair naza... agak2 tk cukup duit.... pki jekla 1 keter dulu... maybe aku kena arrange balikla lepas raya maybe guna 1 kenderaan jek share 2 org...
** tapi camne arah tpt keje lain2, nanti2la pikir**

semua org ada masalah masing2... aku paham... cuma kadang2 bila org tak paham masalah kita ... tak rasa apa2 bila tk sedar dalam giler luka di hati bila di kasari... terus terfikir...
" macam ni agaknya rasanya bila hidup susah, ..... takde sapa yg pedulik"
bila aku cuba hiburkan hati sendiri... buat2 mcm happy... nyanyi2 lagu tah hapa2 just utk hiburkan hati yg luluh... hiba.. bila org tanya.... "amboi happy nampak..." hati tersentap... happy ke?? aku happy??? abis aku nangis kang cakap... apsal nk sedih2??? hemm...susah bila semua kita buat jadi serba tak kena... hahahar...just luahan rasa =(

Nway, Thanks to Allah coz bagi dugaan macam ni... bila byk dugaan, maknanya Alah sayang kita sbbnya bila makin byk dugaan ...kita insaf dan lebih ingat pada Nya...
dalam hati seribu syukur...sbb dugaan ini maha kecil kalau nk compare dgn yg lain yg dugaan mereka berkali2 ganda dugaan yg di hadapi...

Takpela ye Ayien...sabar jeklaaa... itu jek yg mampu kau buat....
**tak dapat nk bagi org bayangkan apa yg kita rasa sbb diaorg tk rasa... paling2 mesti akan cakap... alah besar mana sgtla problem dia ni... tu pun nk kecoh**





8 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sabar ayien..sabar.. kalau nak kira aku nie pun dah jenuh nangis pikir mcm2 .. mcm yg aku citer kt ko hr tu .. sabo sgt2

Mommy Prince said...

sabar byk noks.
aku pun telah di duga same cam ko.
kete satu eksiden atas kelalaian org lain.
kete lagi satu dan2 buat hal tetiba..nk blk kg pun tertunda.. :(

NenekPenne said...

mcm2 dugaan yang kita tempuh kan yien..


u dengan dugaan mcm tu, i dengan dugaan mcm ni..

marilah kita pakat2 istigfar ayien..

A.I said...

sabar bebanyak tau Ayien. Sume org ada dugaan idop memasing. kalau aku nk criter detail pasal aku, kompom kau koma sesak napas. huhuhu...setiap dugaan tu musti ada sebab + hikmahnya. yg penting kau kene KUAT SEMANGAT..

farra8979 said...

sabar ye.. semoga tabah menghadapi segala dugaan...

Marsha~ said...

sabarle ayien... sy dpt bonus 500 je.. lagi hampehs... anak kembar kamu sgt comel!

ayien78 said...

Thanks to all yg bg kata2 semangat time2 mcm ni. n thanks coz sudi berkongsi sedih bahu ke bahu...

Diana, tula... aku paham sgt2 masalah ko sbb aku pun hadap benda yg lebih kurang sama...

Nik,
mmg aku tgh sabar la ni nok.. satu keter jek buat hal tkpe gak...ni dua2... siap tak tahan nk gelak tu... dalam berhimpit2 sesak2 dlm keter kecik...tiba2 tpkasa keluar keter utk tolak pki kaki sbb takleh nk reverse...mencabar tul dugaan

Nenek,
tgh byk2 istighfar ler ni.... semlm sbb tk tahan sedih sempat call Hot Fm luahkan kat Kiran... sapa ada dgr luahan rasa hati ku sebelum berbuka semlm????

Ai,
Ko mmg mentor aku...bila aku sedih2 jek aku selalu pk ko sekeluarga... betapa ko tabah harung jek susah dlm hidup ni...dgn anak2 ramai lagi... but ko still ceria n happy.. dats aku cakap... ada org yg lagi susah dari aku ..so aku patut bsyukur cuma dlm pada nk sedapkan hati tu..still sebak sebab kawan2 sepejabat enjoy sakan dpt bonus berpuluh2 ribu....

Farah..
thanks for your advise... tgh cuba suruh hati sabar la ni.... i try my best k

Marsha
Hai ..salam perkenalan... **u org gomen ekkk??? haah ek..mcm mak i cakap..."mak lg kesian dpt rm500 jek.." betul..betul..syukur nya aku Ya Allah

Aleyn said...

Sudahlah Ayien, jangan sedih sedih lagi...kan nak raya nih...

Selamat HAri Raya buat Ayien sekeluarga....happy2 ek...Ayien sedih akak pun terasa sedih ni....