There was an error in this gadget

Tuesday, March 1, 2011

Maid Murah - Direct dari Bandung

Morning u all...lama dah tk berblogging. Lama rasanya hanya membaca blog org lain tapi penyakit'M' melanda blog sndr so takde la citer yg best2 pun utk di kongsi. Alhamdullilah, past few days berjaya mendapatkan sumber kewangan lain utk menyetelkan hutang piutang yg bertepek2 keliling pinggang. But still... umpama korek lubang tutp lubang ler gayanya ... cuba kaedahnya boleh mumudahkan aku dan en somi bernafas...kalau tak..tercekik2 nk menunggu hujung bulan =). Emmm... gamaknya starting from now kena berdisiplin skit ...no-no to kredit kad la ...huhuhu... sgt bahaya itu kad plastik **boleh caya ke kat diri sndr?? =P

Okla...settle bab duit and hutang sekrg dtg pulak musibah baru...Mmg Allah sayang kat aku sekeluarga ... sbbnya bila ada masalah2 mcm ni..aku belajar la cara2 mcm mana nk mengatasinya...hopefully di permudahkan-Nya.Amin. Kalau sapa2 tau citer2 ygt penah aku kongsi sebelum ni...Ema Maid kesayangan aku tu dah nak balik ke kampung halaman ....dan kali ni mmg betul2 balik betul2... "back for good" org kata. Sbbnya 23 hb April ni dia bakal melangsungkan perkahwinan nya dgn lelaki pilihan keluarga... family arrangement. So , dari awal Dec 2010 aku mmg kononnnn nya dah ada pengganti. Mmg kenal lama sbb dia sebelum ni keje dgn jiran selang 4 umah dari umah aku. Dia yg offer diri nk bg anak dia keje dgn kitaorg. So kenangkan sbb dah kenal aku ok jekla.. Bayangkanla... dari bulan Dec thn lepas smpi la tgh bulan Feb 2011 , yakni tahun ni... dia dok tangguh2 uruskan document utk ke sini i.e check medical, kad NPWP bla bla... boleh di katakan almost selang sehari aku dgn ema akan call kakak ni utk ingatkan dia uruskan segala dokumen utk anak nya yg nk keje tu.Bil Hp aku jgn cakapla..melambung tiap2 bulan lebih dari rm200++..geram aku bila ingatkan balik. Sampaila tgh bulan Feb baru2 ni...dia inform duitnya tak cukup utk uruskan check medical dan mintak aku kirimkan pulak... okla... aku kirimkan rm 250 dulu sbb aku tahu takla byk mana pun nk uruskan ... elok2 jek dapat duitnya...esok aku call hp dia... sampai sudah di tutup... mmg sajer la kan nk suwuh aku tambah dosa maki hamun dia huhuhuhu ... mcm *&^#$ jek kan org dari seberang ni kan!!! tu yg aku kenal tu... kalau tak kenal apatah lagi...

Bila dah jadi mcm tu , aku jadi panik la kan??? huhuhu... semua org aku tanya..." tau tak mana nk dapatkan maid dari Indon??" sana sini aku msg... Akhirnya sbb takde pilihan ...aku berjaya dapatkan contact direct dari tekong Agent di Indonesia... mmg agak mahal tapi sbb ada jaminan ... aku gagahkan ajer..sbb ikut2 kan .. kos aku carik sendiri sebelum ni pun lagi byk dari apa yg aku laburkan kalau aku ambik dari Tekong ni.

Emm... tu yg aku cakap ... setiap cabaran tu mmg menduga tapi ada hikmahnya. So , dari situ aku terfikir...apa salahnya aku kongsi info ni dgn kawan2 blogger yg lain. Sapa2 yg interested nk dapatkan Maid dari seberang...boleh2 la hubungi saya.. Insyallah... setiap pembantu yg di hantar so far ikut track record mmg sgt baik dan mmg betul2 yg nak bekerja di Malaysia dgn jujur. Kebanyakan nya datang dari Bandung dan keturunan Sunda. ( kalau boleh sila avoid amik maid dari Medan + keturunan Madura... mereka kasar dan tak sayang budak...)
Skrg ni tak pasal2 aku dah jadi agent maid tak bertauliah...hehehehe sbbnya aku tak nak lagi org2 kita tertipu dgn kos2 melampau2 dari agent2 luar tu... giler ke hapa??? amik maid smpi rm 7-9K?? Alasan gaji dah naikla... kos naik la... takde makna...kalau betul procedurenye... Insyallah murah.


Kat sini aku bg detail2 nak dapatkan maid yang agent aku bekalkan tu
1. Kebanyakan nya dari Bandung
2.Gaji hanyalah sekitar RM450 sebulan
3. Permulaan , potong 3 bulan gaji sbb reimburse balik kos kita ambil dari sana
4. Diambil dari kampung pedalaman. So takler pandai sgt bab2 nk lari2 or selok belok kat sini. Potensi utk lari kurenggg skit.
5.Kos utk amik dari sana RM4,000. (tak termasuk tiket flight. Kalau tak nk pening2 fikir pasal tiket flight kena tambah RM500 . Tapi buat apa buang2 duit..beli ajer tiket online kat Airasia utk maid korang tu... pastu kirim kan ajer pada saya.. sbbnya saya yg akan pergi sendiri ke Bandung utk fetch maid2 ni . )
6.Sampai di Malaysia .. boleh terus process document kat imigresen utk Levi n buat Fomema... kos tambahan dalam RM1k++ jek. So??? Pilihan di tgn kowang.. sapa2 yg berminat sila hubungi saya sbb saya tgh uruskan kemasukan 2 org officemate saya. Skrg ada sowang lagi calon yg tgh mencari majikan. Kalau takde aral tgh bulan March ni maid2 tu akan sampai
.


Procedurenya.
1.Hanya perlukan deposit RM1,000 jek. dan bukan bagi kat tgn saya. Just bank inkan dalam account tekong tu di Bank Muamalat. So, detail org tu pun dia akan bagi sebelum kita buat bayaran deposit. So tak perlu risau.
2.Dia akan poskan document check medical pada kita di Malaysia utk proceed apply di imigration. Nk apply kat imigresen senang n kacang. Kalau malas nk buat .. boleh guna agent kitaorg kat sini..upahnya hanya rm 100 utk satu borang permohonan. Takler semahal agent2 kat luar tu.
3.Dah siap process, dapat surat utk dapatkan Visa permit kerja di kedutaan Indonesia. Poskan kembali ke tekong tersebut...
4.Tunggu dalam masa sebulan maid akan sampai
Senang dan sila jgn bazir2 duit bayar smpi lebih dari 6-7 ribu pada agent2 luar yg menipu tu. Serik dah ni. Mcm Ayien dgr dari kawan2 byk kat area KL maid yg illegal dgn bayaran yg konon2 murah. Just bayar RM800, and gaji hanya rm 550 sebulan jek .. tapi tak sampai 2 bulan ... maid illegal tu dah buat hal... dahla mintak cuti sehari setiap bulan...tup tup balik bercuti dah tak nak balik keje balik... Ayien dah kena sebelum2 ni... and akhirnya Alhamdullilah di pertemukan dgn jalan yg mudah ini.


So kawan2, kalau berminat mendapatkan Maid yg murah , sila hubungi saya di no tertera ini
0133941302 - Bukan Berjanji tapi Pasti Puas Hati!!! Hanya ingin membantu .....

8 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

bagusnyer info nih .. tp aku bajet takdok nih ... mmg puas hati urus sendiri mcm msa kami amik maid hanum dulu tue .. x smp3 k pun sebab hanum tu dr tanjung balai ..dtg guna feri jer .. murah skit ...

ayien > ko ada calon2 maid dr tanjung balai tak .. yg tak yah naik flight nih .. naik feri kos jimat skit .. roger aku yer ..Tq ;-)

Huszaini said...

waa.. menarik nih... nak simpan info ni.. InsyaAllah ada rezeki lebih bolehlah guna maid ni.. tq yer!

ayien said...

Diana,
susah dah nak dpt mcm tu ..ayien dulu dapatkan ema murah jer... tak smpi rm2 k pun tapi skrg mmg sgtla susah..ayien dh rugi more than rm3.5k..mcm tu ajer... ada yg kena tibi laa.. ada yg tak cukup umur la... mcm2..sgt membazir! tu yg skrg pilih cara ni

sila2 huszaini.. nanti nak pki bgtau yer

adex-aieda said...

menarik tuh...thanks sudi kongsi info..amik maid la ni bayar ejen paling murah dok servey ni 7-8k....kalau maid x pandai buat keje...lari ke haper..janji je nak ganti..tapi hilang lesap x dpt dihubungi...dah penat nak layan...dh banyak pengalaman bab maid nih...lau citer pasal maid...sampai esok pg x habis...heheheh

maid adex yg paling lama..jaga si kembar since 10 bulan..sampai la ni kembar dah 2 tahun 9 bulan......alhamdulillah...tapi bulan 7 ni nak balik...xtau le dtg lagi ke idok..janji je nak dtg lagik...tapi x leh caye sangat....

indon ni same jek....

nome said...

ayien: berita gembira nih ^_^

thanks bg info2 yg sgt berguna...papahal aku roger

Mohammad Fariz said...

salam ayien, terjumpa blog ni masa tgh cari2 option nak amik maid.you ada buat lagi ker maid nie? kalau ada I intersted nak sorang

neil azirah said...

Masih buat lagi tak?saya google n terjumpa blog ni....

jendela hati said...

Masih buat lagi ke supply maid ni