There was an error in this gadget

Tuesday, May 5, 2009

Cameroon in memory....1st day yg mencabar!!!

First of all..nk citer psl kes tukun kami yg dah mula buat hal...huhuhuhuk....
Mula2 ingat lagi punya aku ngan hubby excited tk hengat.....
a day before pegi Cameroon... both of us mmg siap2 amik cuti....
laki aku plan g tukar tayar...service keta.... make sure keta kitaorg in a good conditionla kengkonon.....
tapi malang tak berbau...setelah bgn seawal 6.30pagi...dah siap punggah brg semua dlm keta...on da way dah kluar umah..... we discover aircond keta blow kluar angin jek..air cond tk rasa pun
"aik??? mlm tadi masa kluar dgn hubby g Subang ok jek...apsal camni???"

di pendekkan citer... we all decide singgah kat Kia Service.... Kinrara nyer outlet...
masa tu baru kul 8.38am.... still awal lagi...so ingat maybe fius rosak kot
so kejap la kot...kotttttttttttt!!!huhuhuk
sekali kul 11am++ camtu.... tetiba pomen keta tu boleh baru nk bgtau kitaorg... keta kitaorg nyer tiub aircond dah rosak teruk + kompressor keta kena ganti gak....COST???
Tiub tu RM400++ & kompressor keta Naza sedia tahu mmg cekik darah RM1.4K++
mana nk cekau masa tu gak dlm RM2k???? giler ke hapa??? dahla kitaorg menunggu mcm hapa jek kat situ dr 8 pagi lebih...kul 11 lebih baru nk cakap dua2 benda tu rosak
tapi yg pelik nya...napa semua kena ganti...mcm tk logik pun yea gak sbb mlm tu tkde tanda2 keta tu nyer aircond ada masalah.....so sbb aku tk puas hati...aku cakap ganti tiub tu jekla sbb kitaorg tk mampu nk ganti kompresor tu...( giler apa??? RM1.4K... nk cekau kat ne??)
mak dgn ayah aku dah la menunggu kat jejantas sg bulohh tu lama....sian kat dioarg..lama tunggu sana ...ikut program asal kitaorg sepatutnya jumpa kat jejantas sg buloh kul 9 pagi...ni kul 11 pagi kat area umah aku lagi...huhuhuk..... dah rasa nk cancell dah vacation kitaorg...geram nyer psl...

pastu bila suwuh psg balik kompresor lama + ganti tiub tu...boleh lak mamat pomen tu terpatahkan screw kat kompresor tu...so kena htr kedai utk potong screw tu..so lagi lamala kena tunggu.... hangin jek..... dr kul 8 pagi dah masuk tgh hari.....mula2 masa dtg kata sekejap jek sbb masalah kecik...( katanyalaaa)...i dah buat aku nk ngamuk jek....
aku siap sarcastic kat minah kat kaunter KIa Service tu...

"agak2la...keta akak tu siap bila??? Lambat skit tu bila... ptg pun lmbt skit...mlm pun boleh di kira lmbt skit..boleh specific tak???"

At last , kul 1.30pm baru la semua settle..... eiiiiiii....mencik...
anak2 aku dr mood ok...last2 semua dah ngamuk2 sbb lama sgt kena tunggu kat Kia Service Center tu...ada yg smpi tertido... ada yg dah merengek2...mcm2la.... haru biru
Sampai jejantas Sg Buloh.... kul 2ptg..adik aku si Firdaus dah berpeluh2 dah..
mak dgn ayah nampak keletihan....mak aku kata
"penat dah mak tawaf jejantas tu...owang kat kedai2 tu smpi naik kenal muka mak"
hehehehe...sian mak ayah aku.... nk wat camne...dugaan tu....

Atlast kul 6pm++ kami pun smpila kat Cameroon Highland....
check in kat Strawberry Park Resort...pastu lepas mandi dah siap2 mkn mlm
aktiviti terhad sbb smpi lmbt....
emmm..awatla aku tak snap bilik hotel kitaorg masa masuk ekkk???
penat sgt kot..... okla...dpt bilik apartment 2 bilik.... bilik yg lagi satu mcm tk ikhlas jek bg sbb ada single bed jek...muat2 sowang jek...so ruang tamu la yg jd mangsa tpt tido keluarga mak ayah aku.... mmg sepah2 giler...takpela asalkan dpt tido jadiklaaaa hehehehe

nnt aku continue citer psl mkn mlm lak......

JAy yg dah kepenatan...tertido sementara tunggu tukun kitaorg di repair

Sesi membuli anak kembar aku bergambar.... segala aksi
posing, kaletah dua2 budak ni aku snap.....hehehhee
nampak sgt aku pun dah bosannnnn.......




Jay dgn anak dara aku...Jass... sgt berbeza kan???
Jay cam anak Bangla skit2...Jass mcm anak Cina Jinjang
hehehehe... gen lain2 ni.... aku pun pelik apsal semua muka
features masing2 tak sama..... nk wat camne...hik hik hik




Mummy... Jay dah boringlaa...
agak2 la...berapa lama kita kena dok sini ekkk????

Jaff yg baik sgt...diam jek..... tk meragam pun


Jass yg dah rimas.... dah jd ulat daun dah..meliuk lentok
tk mo dok diam...mmg bosan tahap gaban dah ni
Akhirnya kami sampai gak...Nila adik aku yg bongsu
Firdaus aka adik...yg manja +nakal
si Jass tgh tido masa ni...so gambar dia mmg tkde...
Jay lak berkepit dgn Daddy dia..mood mmg tgh swing sbb penat kot
Ni plak ialah kedai makan yg kitaorg pegi....
kat area mana ekk?? Brinchang rasanyaa....
niat di hati nk mkn sedap mlm tu...tapi ntahlaaa
maybe sbb penat + anak2 aku meragam semua menangis.... Jay dok takmo tuwun dr stroller dia!!!....dia dok buli Daddy dia suwuh sowong stroller tu tanpa henti.....bila berenti jek
meraung satu kedai dgr...isk isk..haru tul.....
Jass lak sbb dia mmg very sensitive... agaknya sbb terhidu bau masakan org masak kat kedai tu... dia boleh muntah melambak2 kat tgh2 kedai tu.... abis satu baju lencun...nasib ada baju spare.... tapi tula...kena tukar baju kat tgh2 meja makan tu...dahla sejuk giler babassss...
mengigil2 dia.....
masakan yg dia masak..okla...so-so la....
ikan bakar pari dia tk masak...mak aku komplen dia masak lagi sekali tapi jd hangus la plak
hanginnnn jek....
end up...kitaorg bungkus jek... abis cerita......
masa bayar ...boleh tahan gakla harga dia RM148.20 utk 5 org mkn dewasa.... huhuhuk...mkn mlm jek tu....
nila kedai tu......gelap la plak... kalau tanya recommend ke tak kedai ni
emmm...ntahla...sbb tak sedap sgt masa mkn kat situ...servis sgtla lems#*!
tapi bila dah bungkus bwk balik sedap plak bila reapet mkn balik....
so...terpulangla...hehehehehe sbb kat sini nk carik mkn sedap sgtla payah

11 comments:

MUMMY ILA said...

rajin kowang berjalan anak banak

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai mcm2 hal yjadik yer ayien .. kedai nie kita rekomen la kalau nk mkn ..masa kita pegi tu ari pun mkn mlm & mkn tgh hari kt sini .. servis lemb skit .. tp pada kita harga dia oklah berbanding kedai2 lain kt sana ..

kasihatie said...

atie pun kalau tunggu lelama masa nak repair kete angin gak..nie kan plak anak2 akak..lagi la buhsan diorang tue..tapi alhamdulillah sampi gak yer kt cameron tue...heheh

Reena said...

memang akak...naza nie cekik darah..kalau 1 benda rosak..semua kena ganti..reena pun hari tu kena...baru2 nie pulak altenator rosak...1 lebih gak la...2bln lepas paip air cond bocor 500...pening...tapi at last holiday gak kat cameron...tak sejuk ke baby kat sana..reena nak gi tapi takut kelvin tk thn sejuk

fazilzura said...

sian nye jay .. si jass dgn jeff tetap senyummm memanjang..

kalau tungu lelama psl kete tgh baiki ok ni.. ni cek je pun dh smp ke tgh hari .. leh hangin tsunami di wat nyeee

M@L@ said...

ala sian nyer time nak jln kete buat hal...tp alhamdulillah akhirnyer selamat spai.... mahai tol cost nyer...cekik darah tol..

el said...

adoiii penat beno tgk holiday ko tuh..
aku pun penat gak bc cite ko ni...hehehe
tpi aku suspek ko pi gak cameron tu eh..kalo aku sorilah..n aku suspek ko jaga 3 budak tu w/pun ada maid..hehehe...

so kira this holiday mmg spoil la eh..

Bibu said...

adeh mcm2 kes nak pegi berjln ye Ayien..sabar jelah..tapi aku dgr ramai gak yg baru 2 thn dah tuka kompressor Kia..aku pon tak brani nak amik.Takpe yg penting dah ok dan dpt mkn angin yg sejuk lepas tu hehehe

pss: sonok lak aku tgk anak kecik2 ramai ni tapi memerlukan kesabaran yg tinggi kan?tabik spring vono tuk ko huhuhu

ayien78 said...

kelakau lak baca komen2 kowang... hahahar..jgnla tabik kat aku..tabik kat maid aku tu... mmg superb laaa hahahar....aku mmg hampeh skit jaga anak2 ni..buat anak pandai hik hik hik....

elle, aku kena teruskan gak perjalanan percutian ni... kalau patah balik penat wei...dah la berkemas mcm nk mati angkut segala rete nk bwk g sana..ettiba cancell...bukan tsunami...aku tukau jd mumia kang....

seronok anak ramai???seronok...mmg seronok... meriah seh...

~~ciklinn~~ said...

aduyaii mcm2 dugaan kan....udahlah nak bercoti.. takpe2 pastu leh relaks2 diatas sana......

yerlah naza mmg mahal kan... abg ipar linnnyer kete kan siap 3 hari..tapi selama 3 hari tu kena caj parking....gilosss kan...

ai said...

Isk!! dogaan betol kowang nk pegi tu ye..sian mak kau tunggu lama giler kt jejantas..huhuhu..kalau tak, awal lagi dah sampai cameron kan?

wei, apesal cm mahal gilos je aku rasa kau makan malam tu? apesal tak makan stimbot? sedap oo makan dlm sejuk2 tu :)