There was an error in this gadget

Monday, June 8, 2009

Aduyaiiiii....aku lari umah lagi....tapi tetiba tk jadi lari

Ema.... kami rindu kamu!!!! ahaks...dramatik tak????
atas ni la maid aku yg aku sayang tu..

Jumaat lepas kami sekeluarga dah hatr dia balik dah...bercuti sebulan smpila 1st July ni
masalahnya... ikut perancangan mmg dah ada pengganti si Ema ni.... siap awal giler trained
tup tup...alkisah maid baru aku yg mcm s*#l tu... buat pasal... pergaduhan antara aku n maid baru aku tercetus gara2 dia asyik kantoi jek tk buat benda2 yg aku dah ajar dia sebelum ni....
bab melawan cakap aku tu toksah cakapla.... aku tutup mata jek...bab menipu...haishhhh!!!
tu mmg pantang atuk nenenk moyang aku!!!! cukup jek masa lepas majlis kenduri aku hari tu
aku terus pulangkan dia pada agent 'hantu' dia tu.... ceh!!! berlakon
siap menangis spjg perjalanan.... aku dah consider offer dia keje balik tapi kena janji t k buat salah lagi....dgn eksyen dia cakap " hantarin saja saya pulang"...ambik ko..aku htr betul2
(padan muka aku gakla...smpi la ke hari smlm...aku tkde pengganti Ema)

Start dr kat airport Subang lagi dah tercetus dah perang antara aku dgn hubby aku
semuanya berpunca sbb terkejut semua benda dah kena buat sndr....
almaklumla anak2 aku mcm2 ragam dia.... Jay yg mmg suka melalak tk kira waktu...
si kembar dlm stroller yg mengamuk2 sbb stroller berenti... ( takkan la aku nk sorong jek stroller tu spjg kat airport)... mcm2 hal...
spjg Jumaat, Sabtu & Ahad aku dan Bibik Jinnis ( laki aku tu) berkhidmat jaga anak2 aku
phewwww!!!! mmg penat...aku smpi cramp2 kaki...masak bubur..masak sup...mandikan budak2 tu... bg mkn...aku rs dr pagi smpi tgh mlm aku dgn laki aku tk renti2 buat keje...
( aku keje pun tk sepenat tu....) masuk mlm ahad tu..agent yg janji nk bg temporary maid tu tk tunjuk batang hidung.... panik attack jgn cakaplaaa cuti kami dah abissss ...aku pun tk tau mana lagi nk carik alternative lain.... sebelum tido ahad tu laki aku suggest aku keje setengah hari...dia setengah hari....dgn sedihnya aku diam jeklaaaaaa (huwaaaaaaaaaa)

Pagi isnin tu aku betul2 meraung..... sgt2 penat...si Jay asyik melalak jek...
aku smpi hilang sabar dtg meroyan....seret dia masukkan dlm bilik stor...selagi dia tk diam aku kurung dia dlm tu.... smpi muntah2 la dia dlm stor tu menangis... bila dah penat dia panggil
"My...Mimy... tah...tah..."
aku jenguk..lahai...muntah???? dlm hati cakap..sian anak aku......
bab rumah...aku betul2 surrender smlm....
aku mandikan si kembar, mandikan Jay, masak air, basuh botol , steamkan botol, masak telur 1/2 cooked utk Jay, buat breakfast Jay...siapkan breakfast kembar...basuh pinggan mangkuk dl, sinki... kemas family hall..bagi kembar mkn..masa tgh bg kembar mkn... hubby call

" Sayang...baby camne??? Ok tak???'

aku meraung dan2 tu gak... sambil tu jawab

"i dah tk larat dah tau Yang...i ni penat...i dah cakap suwuh u carik pengganti Ema sebelum dia balik...tapi u buat dek jek..bla..bla..bla.... sob sob sob"...

aku menangis teresak2 masa tu gak..... penat sgt2.......
laki aku terdiam pastu dia pujuk ..dia kata dia balik nnt aku bleh rest..terus g keje..biar dia jaga anak2.... aku terus letak phone

selang sejam..penat aku tk reda sbb Jay buat perangai..nangis golek2 depan aku yg tengah enjut adik2 dia dlm buai..aku punya tempreture sudah naikkkkk.... buat sekian kali aku kurung Jay lagi...huk huk huk..sian kat dia... mmg sah aku meroyan....
lepas tu aku htr msg kat laki aku
"sayang...i tak kira...u suwuh kwn2 u nyamar call agent nama Watie tu..ambik maid gantikan ema mlm ni jugak... i ulang...MLM NI GAK...kalau tak i tk nak balik umah ni lagi selagi u tk sediakan pembantu umah"
GILA KE APA AKU NI??? Mmg aku gilaaaa...huk huk huk..sbb aku tension!!!!
dia leh jawab dgn bestnyaaaa

"takpe... kejap lagi i balik ...i jaga budak2 tu... esok dan seterusnya u keje mcm biasala..pasal anak u jgn risau..i akan jaga. biar i yg selesaikan masalah yg i buat. i tak nk anak menjadi masalah utk i. diaorg la yg buat i gembira i mampu lagi jaga 3 budak tu. pasal tu nama dia bin nama i. kalau u tak nak balik umah tu hak u. U mah u kan???"

Gullppp....mak aii..sgt pedih ayat ittew...tapi sbb aku ni kan keras kepala..aku angkut bag baju aku... aku packing brg2 aku..aku masukkan dlm keta.....
lepas keje aku tk nk balik umahla...aku nk tido umah mak aku...
dlm hati yg jahat ini... nk cakap...
"padan muka...teror sgtla tu boleh jaga tiga2 anak kitaorg tu.... konon terorla tu"
mmg laki aku teror.... huhuhuk..dia tk heran pun...huhuhuk..aku yg tk teror..lembik....

kul 3 ptg hati ibu kan..mula2 mcm marah...pastu teringat balik...apa la anak2 aku makan
aritu Daddy dia masak..si jasseena muntahkan balik...tk sedap...uwek!!!!
boleh ke laki aku jaga diaorg??? aku dok setengah hari sowang2 pun meroyan.....
aku buat muka tk malu aku call laki aku

"helo...anak camne???"

"Ok..." ????? hah ??ok???? pelik gak....

"kembar mkn apa????"

"Bubur McD..abis satu mangkuk....dah tido dah pun"

Hah??? mmg laki aku bapa mithali ...bukan mcm aku...mmg tak tau jaga anak... beranak pndi..jaga anak..basuh berak anak...laki aku yg lagi pandai.... anak2 aku baik jek dlm jagaan dia
Haisshh..camne ni???? hati aku dengki..aku tanya lagi

"habis tu nnt sapa nk jaga anak ?? takkan hari2 u jaga kat umah??? u tk keje ke???"
"i cuti smpi Jumaat ni.."
" Lepas tu sapa nk jaga????"
"Maidla jaga...."
"dah ada maid ke????"
"Dah!! mlm nnt i pegi ambik maid..i pinjam kwn i nyer maid.. balik cepat skit.. i nk g ambik dgn kwn i mlm nnt"

Haik?? dia suwuh aku balik???
kain baju dah kemas..semua dlm keta..kang dia nampak dia cakap apa plak...ayooooooo
emmmm lantakla...lagipun clause aku...kalau dia tkde bwk balik maid aku tk nk balik umah
dia dah bawak balik maid sementara tu...so aku boleh la balik umah....keh keh keh..kartun tak aku ni??? lawak kan???merajuk syok sndr....

Smpi umah aku dgn muka toya jek buat tk tau...lepas maghrib laki aku cakap dgn aku
" Sayang... i nk g ambik maid.... u jaga anak2 jap ekkkk ...Jay, jom ikut Daddy"
aku senyum kambing jek...dlm hati dah jerittt ' Huraaaaaaaay'
Kul 11 mlm laki aku balik bawak sowang bibik indon nama Ettiek... bolehla... aku malas nk pk ok ke tk dia buat keje..janji aku tk penat sgt mcm sebelum2 ni...tapi aku musykil ayat laki aku

"ni ettiek... dia ni maid Dato Rahman Palil...i pinjam maid dia sowang"
Dato Rahman Palil tu kawan dia ke???ah lantaklaaaa..janji aku dah ada pengganti Ema sementara tunggu Ema balik ...

Emaa..... aku tk sabar nk ko balik sini....

26 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai mmg susah ler ayien x der maid nie ..pada setengah org rasa ok jer .. tp mcm kita sejak pindah rumh baru nie drive sendiri keje ..blk amik adam dr daycare ..smp umh dah nk maghrib kemas umh..masak sumer ..bila penat rasa nk nangis sgt2 ... nk amik maid baru takder bajet coz habis dah duit masa pindah & beli rumh .. adehh tertekannnnn

gEe said...

aduhhh..sesak nyawa aku membaca entry ko neh..haru biru beb!!..sian jay..asik kene kurung je..tp kn aku pun @ one time aku pun naik saka aku ko tau..abis ayyaz kene hentam dgn aku..cm aku lg la..sume benda sendri wt..laki aku goyang kaki aje..mau tk tensi..

tp sian gk kt laki ko..ko kene brfikir secara rasional sket...garang no beb!..tkpe nnt tgh cool tu pk pk kan semula k..dugaan yg menduga..hrp tuhan beri ko kesihatan yg baik..

SyaNa said...

aiyoo ayien..takot woo ko marah..hahaaa
sabar beb..aku pun kalo marah bukan bleh pk secara matang
pastu nyesal + malu sdiri
kekkeee

sedih baca part jay nangis smp muntah..sob sob..

mummy aryan syamil said...

adoii...
mmg susah klu xde maid..
nak2 3org anak..

sy yang anak sowang nehh pun rs cm nk pengsan jer...tu blum aryan wat pangai lagi....klu die sakit...alamak asik nk menempek jerk nk wat keje pun xleh...

tp respek ngn hubby ayien..kool woo die jaga 3org anak

M@L@ said...

sian nyer spai mama jay meroyan kurung kan jay..sian jay termuntah dibuatnyer...
kalo saya pon leh meroyan gak melayan kerenah anak kecik ni...nak2 kuat nangis bingit telinge ....bagus somi awak ayien penyabau...
nie dah dpt maid harap ok lah...

cintaKusayangMu said...

k.ayien..pecah perot qis bca en3 akk ni la...adeh..cmtu ye gayanye jaga kembar...wawawa...pengsan la qis nnt..ni mmg dh plan nk amik bibik blk ari..xnk bibik yg stay kt umah..byk bnda yg menghantui klpa ku ini....
kak..ksian Jay tu kena kurung..wawawa....

MUMMY ILA said...

ya ALLAH! kuatkan la semangat kawan aku ni laki bini! sungguh tragis cite ko ni ayien yang menyebabkan aku rasa mmg patut aku x banak dalam masa terdekat ni sebab izz kat umah cam jay gak. silap sikit melalak..nak2 dgn aku..xleh berenggang! kalau ada adik.. mau aku meroyan gak.

tp ko beruntung ayien sbb dpt somi cam jinnis. aku suspek tol kat dia. dia leh control emosi dia utk jaga anak2 ko tu. aku rasa dia mungkin ada rasa cam ko tp dia cuba lawan dan pk ko gak tu. dia tabahkan ..kuatkan hati dia demi ko & anak2.

aku rasa wat masa ni ko terima jela maid tu seadanya selagi emma x balik. xpela ko pantau skit2 jela jgn sampai anak2 ko sakit udah la.

ko pun byk2 doa agar ALLAH bg ko kekuatan & kesabaran. aku tau bukan senang sbb aku yg jaga sorang anak pun kekadang meroyan sbb penat..ini kan ko yg 3 orang tu. tp apa2 hal mintak kuatkan semangat dan kesabaran ko je.

okey?... ;)

Nur Syafawati said...

ayien..ko cite ni pun dah wat aku rase mcm nak meroyan..tension semua ade..aku dapat rase kekalutan ko menjaga 3 anak yg masih kecik2 semua...huh..alhamdulillah jugak la ko dpt suami yg understanding..tau jaga anak2..kan ayien kan..ckp time kasih kat hubby ko.!!heheheh
rajin tul ema tu yer..mesti ko syg sgt kat dia...hmm..1 july dia balik eh..x lame tu..kejap je..saba byk2 ye ayien..

nota bijik :- pasal ko x hadir beday dina tu..its ok..aku paham.kalau aku tau situasi ko mcm ni..xkan la aku nak marah kan??its ok..next time kite gather2 yer..muahhh

ayien78 said...

hehehehe... thanks semua...Thanks to my hubby too... i love u so much...biol pala dia dpt bini senget cam aku kan??? bawak2 ngucap pjgla agaknya bila melayan karenah aku ni...

penat..sgt2 la penatttt, cam Diana cakap...yg dgt mesti kata...ngada2... jaga anak pun nk maid ada... haishhh... zaman skrg ni bg ayien perlu ada dia utk bantu...esspecially masa dia kecik lagi

Gee, aku tk garang...cuma bila tension aku suka cakap tk pk...pastu mcm ko cakap la...nyesal sndr

syana...aku pun sian kat Jay...nangis2 smpi muntah..tu la sapa suwuh suka sgt melalak tk tentu masa..hah kan dah kena dera ahahaha..( nyesal gak sebenarnya)

mummy aryan
mmg sgt penat kan??? ayien selalu tpk..camne dulu aku boleh excited nk anak ramai??? maybe sbb ada maid cam ema kot ..tu yg tk rasa sgt beban jaga anak

M@l@, somi sy mmg sgt penyabar... tapi kadang2 bila dia hilang sabar... bawak2 la bertenang sbb dia akan buat apa saja...tu psl jgn buat apa2 yg boleh buat dia hilang sabar.... huhuhuk...bini dia bukan penyabar hehehehe

Qis, selamat dtg ke alam baru....tunggula masanya nnt... huhuhuk

Ila & Sya...thanks coz sudi memahami.... susah gak sebenarnya jd mak anak ramai ni...cam aku tau beranak jek..jaga tk reti...sya... next bizday anak sapa ekk??nnt aku bwk adiah anak ko...lama2 simpan kang Jasseena yg dpt main kang

ai said...

AKU YG TERLAMBAT NK KASI KOMEN, :P

Ha, Ayien...kau bayangkan lah aku ni ha..4 org tau! sume kecik2 gak lagi. Tp aku pun syukur sbb laki aku banyak bantu. Sib bek aku dapat laki rajin. Dia lah 'maid' aku yg terpaling best dalam dunia ni.

~Ema..kau jgn lelama sangat tau. Sebulan je ye..pastu kau balik sni balik tau. Sian kat Ayien..Kau tu pon aku dh anggap cam mak2 ayam jugak. Dah leh geng ngan kami ni..hihihi

Ibu Azam Azim said...

Eeeee...untungnyer dapat suami mcm nie...suamiku???? huk..huk..huk.. terkangkang @ kuar air mata darah pun dia buat tak tau jekkkk....

Ibu Azam Azim said...

Eeeee...untungnyer dapat suami mcm nie...suamiku???? huk..huk..huk.. terkangkang @ kuar air mata darah pun dia buat tak tau jekkkk....

Aida Amir said...

Hai ain...

sori ler lmbt komen aku balik kg laki aku sbb adik ipar aku kawin... 10 ari ko...aku balik raya pun x lama cenggitu...tp mujurler mak mentua aku tu cool org nyer so aku kira aman damai jela kt kg tuh,,hehehe

Btw, entry ko dis time mmg layak jadi drama la...hahaha sede, kelaka, suke sumer ada...ko ada consider nk tulis skrip x? ko mmg ada natural talent la...

Hmm...aku phm masalah ko Ain...masa xde maid kt umah aku mmg tensi la gak tp mmg la nk banding ngan ko, aku ni kira ok lagi sbb bru jaga Ainura sowang...pas tu mak aku ada plak nk tlg2...xpe, sabar jelaaa tu sumer dugaan...nanti bila ko kenang2 balik ko mesti geleng kapla memikirkan camna la ko survive sumer tu...hmmm, tu la kudrat seorg ibu, dasat kan...

Apepun, hang in there babe...

FaizAmYAirieL said...

ayien...akhirnyekan dapat jugak pengganti maid sementare ko tu...aku mintak maaf banyak2 erk ayien kerane mengintroducekan org supply indon cam cilake tu..aku pon tgh ggeram sgt2 disaat ini...huhuhh...aku rase kite smue tertipu..akak yg introduce aku punye member tu lagikla...maid die leh lari tinggalkan anak2 die kat umah..nasib baik anak2 die tu berakal pegi ke nursery yg terdekat..bangang punye indon..mmg patotla ko kene dera..muahahaha...aku lak sgt2 menyesal kerane membayar gaji die penuh sebelum die berambos...sepatotnye jgn kasi die gaji satu sen haram pon patotnyee...ih mmg aku geram sgt2 di saat ini..aku rase harus aku panggil maid lame keje balik smule..terpakse menebalkan muke aku..hwaaa.......

nzh1979 said...

lahai..ni mummy anak 3org..
rasanye sok2 masok 2 pon mau pengsan nak layan anak sambil wat keje..huhu
abg saje nangis2 nak mintak perhatian erk..eheheh

ayuZack said...

hehehe...
aku da dengar cite ni dulu sblom ayien post kat sini...
sbb tu la daku post yg plg last skali..

sib bek la kejadian "ibu melarikan diri dr rumah" x berulang kembali... caiittttt......

Rafizah Nordin said...

kau meroyan dok jage anak2...aku meroyan dok bace cerite ko nih wakaka!!!cubelah ko bayangkan camnelah hari2 dak ema tu mengadap anak2 ko...ko baru sehari dah meroyan.ema patut dapat bonus 1/2 tahun dari kau!kahhhhhhhhh

~Eila @ Along~ said...

ya allah ayien..tgk cara ko tulis ni..dah byk kan betapa kalutnya ko dgn 3 anak ko tu..ni la dugaan menjadi ibu...

ayien78 said...

hihihik... sgtla haru biru kan...
semua bloggers fwens...thanks to all ur support... bila baca citer aku ni sure u all dpt bygkan...mcm mana la diri aku sebenarnya...

Well... frankly speakingla... mencabar sungguh ada anak ramai ni... dulu tk terasa sgt... Ema mmg byk membantu... so far bila ingat2 balik sgt2 bersyukur ada si EMA PUSPITASARI tu.. ni tgh pening pala lak sbb maid aku tu kena denda fiscal 2 juta rupiah sbb balik Indon hari tu lupa g kedutaan Indonesia... so kena la lebur rm800 tu...aduyaiiii duit lagi...penat carik duit

Jaja said...

pergh..baru baca entry pun dah letih..belum lagi hadap..sian ayien..tapi nak wat camne, kan?? anak sendiri..terpaksa la hadap juaa
saya anak sorang pun alahai....datang perangai dia, rasa nak lempang pun ada...:(

~iSmALiEzA~ said...

Kesian kat kak ayien kena lalui ini semua.Sabar la ye.x lama lagi lagi balik la emma tu kembali.
Isza yang baru sorang pun dah tak tentu arah.Dengan kerja lagi tu.Nie belum anak 3 mcam kak ayien lagi nie.Tak dapat rasanya nak bayangkan...
huhuhu....

eiseai said...

hehehe...sampai nak lari ke ayien. calm down...releks :)

memang lah susah buat semua benda sendiri. nobody said being a mother is an easy job tapi dah kena buat, kena lah buat kan. one thing tho...jgn lah fully dependent on help. tak kira lah what kind of help, cos they are temporary. maids come and go, schools come and go, teachers come and go, babysitters come and go, even grandparents come and go...but parents, now they are forever. they stay, through thick and thin.

lain kali time ayien tgh stress, just think to yourself...sesusah mana ayien skarang ni, there are people worse off than you. so hang on in there...the susahness will pass...

ShaZiLa said...

ayoo... x dpt i bayang kan u mengamuk....apapun hubby u mmg hubby mithali laa...

ayien78 said...

hehehe...finally my dear mentor dah bg tips... thanks kak sally
...kak sally, u r my idola.. smpi sekrg ayien still tabik spring + buaian+tekan tubi sbbnya akk mmg teror...

ayien ni sbb dah di manjakan sgt...dats why when this kind of susahness happen to me!!! OMG..horor, huricane came.. hik hik hik...but when i remember u... then i talk to my self " kak sally boleh buat... some more, all of them are my own kids...hehehhe" tobat sekejap laa...

thanks for your advice..will take note coz now dah sent dlm kepala..."ema still akan balik gak satu hari nanti ..so be prepared!!!!"

Vinayak said...

Introducing C.O.M.O.D.O Firewall for secure and authenticate online transactions and communications.We are creating Trust Online!
http://www.comodo.com/

KV said...

sesak nafas membaca. Tp mmg tension bila anak2 pakat berjemaah meragam. Mula lah naik berang dan anak2 lak kena cubit la, kena marah la. Pastu nyesal dab nangis mcm org gila. Hehe. Tu cerita kv sendiri.