There was an error in this gadget

Wednesday, January 20, 2010

Worst month ... sengkek tk ingat

Pandang wajah ketiga-tiga kesayangan aku ni...sayu jek
malam tadi tahap nazak... duit nk beli susu budak2 ni mmg betul2 tahap kering kontang
aku gagahkan diri tkmo beli kat Jusco or Giant just nak avoid dari beli byk brg...
so nak tk nak aku just keringkan hati beli sepeket jek susu Dugro 1kg tu kat kedai jual ubat kat kedai depan umah aku... tgk harga??? RM22.80????
giler cekik darah...kalau aku beli kat Giant or Jusco baru RM19 jek...cesss tapi takpela...
tak larat dah nk g shopping kat shopping mall..bulan ni jek aku nyer Groceries nyer cost
mak aiiii... RM1700..macam tk caya jek...apa yg aku beli ni???
emmm...susu 18 paket 1.5kg ok setiap satu..pampers siang n malam.. jay= 1 drypers, 1 huggies Ultra, Kembar= drypers=2-3packet, Huggies Ultra 2 packet
belum kira losyen, mandian, minyak ikan, barang rumahla.. aduyaiii
catat rekod aku tk de duit bulan ni... eiiii , geram ni!!!!

Agak2 korangla...kalau ada anak 5 org camne la perbelanjaan diaorg???
aku nasib ada maid.. cost bayar maid murah la.. kalau aku htr g nursery
confirm kena rm750 =3 org..
makan lagi, susu lagi, diapers lagi, baju, seluar, jajan
pastu mak ayah makan roti lorrrrrr

Aku ngan laki aku selalu cakap...
"kita ni gaji tkle byk..tkler sikit... tapi kenapa kita selalu takde duit???"
DUIT TK BERKAT KOT???
NTAHLAAA






16 comments:

A.I said...

Kalau kau tau seciput mana gaji aku laki bini, seBANYAK mana suit yg nk kene keluar utk keperluan sesi keluarga...KOMPOM kau pitam!!!!!

huhuhu :( sadis!

A.I said...

mcm kau, ada gak gi makan tmpt yg sedap2..sopin2..aku?? non ado..

Miss Moon said...

kos nak membesar kan anak anak zaman skrg mahal dow ....

kiter kije penat penat ...masuk gaji cam best je tgk ...lepas bayar semer hutang n barang dapor ...secoit je tinggal

tapi insyaallah ada rezeki utk anak anak tew

ayien78 said...

ai...
yea..yea..aku paham..aku insaf..skrg gak aku buat sembahyag taubat.. bersyukur..bsyukur... mcm ko kan?? lagila payah ekkk.. anak ramai..

Sepatutnya aku bersyukur...
aku g makan2, shopin2 tu masa tk sedar diri...skrg lagi sehari lagi nk dpt gaji baru sedar diri setelah melihat balance acc yg dah licin auuuuuch

Moon..
mmg kan...tapi aku tetap dgn azam ku..nk anak ramai gak... tak kira sbb dah serik dulu jadi anak tunggal selama 24 thn...boring seh..tkde nikmat hidup berkeluarga ok

el said...

biasalah ayien
anak dah rmi..mmg laju jek duit
mmg x cukup bln2..lgpun korg pya anak2..smur jarak dekat..jay tu pampers x lepas lg...susu lg...
kalo lepas ringan la skit...rezeki tu ayien anak2..xpelah ssh2 dulu sng2 kemudian..hikssss

shuhaina said...

ayien, maybe leh cut cost sana sini yg tak berapa penting..just my suggestion..mcm shu pun skang ni mmg giler tight budget...dahla income sorang je skang..next month start kena byr loan umah (we all pindah PUJ7)..advantage shu tak keja..twin fully cloth diaper and fully breastfeed..tiap2 hari masak even telur goreng jek..hehehe

Bibu said...

biasala Ayien kalo dah nama makan gaji mmg camtu akupon groceries tuk 5 org hampir 700-800 gak le sebulan...yela kadang dah list elok beli brg tetibe sampai sana adela tgn yg gatai2 menambah2.

Aleyn said...

InsyaAllah, tu sumer dugaan....hidup kita ni memang ader pasang surutnyer...

Jangan risau..rezeki anak2 ader...

Doa jer bebanyak

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

sabar la
ada masa2 sengkek hehehe
besok lusa ada lagi rezeki
kan kan kan

ayien78 said...

Tu la... sengkek tk ingat bulan ni masalahnya hehehehe . tapi takpela..rezeki still tk putus cuma kena sabar hehehehe..cukup bulan ada gaji yg boleh cover

Shu..awatnya berenti keje?? aduhai.. masak gak ekkk...
Bibu, anak 5 pun boleh belanja rm700-800 jek?? kitaorg sekali shopping berpinar mata nk bayar..rasa mcm dh buat list dh but still tk cukup gak huhuhuk...

Bliss, twister, burger, vitagen, yakult, air sedap spt coke, rutbeer dsbg kena delete dari list le gamaknya...

FaizAmYAirieL said...

memangkan ayien..kalau di pk pkkan ..gaji 10k pon x cukup2...tp ayien at least ade duit tambahan jual crocs n baju budak tu kan?? tp memang kalau pegi tesco ke mesti ambik ambik barang gi counter pastu terbeliak bijik mate...kdg2 barang skit pon jadik 2 300...aje gilerr...tuhlaa zaman skrgkan smuenye duit....leh meroyan kalau di pk pkkan..ehehee

lin said...

ayien- lin samalah cam ayien ..setiap kali gi beli groceries mmg terbang paling kurang 300...seminggu duit dapor 300 X 4 dah RM1200..itu lom campor duit insuran dorang..mmg pengsan..itu yg lin buat business skang...alhamdullilah sangat2..

kalau dah namanya anak..kita nak catu2 barang2 dorang pun cam kesian..mmg tak sampai hati...sob sob

Bibu said...

kesilapan ngeh2..anak aku kan 2 je..kakak dah darjah 1 - kos lain plak kos tuk sekolah..800 tu mmg tuk groceries kering aje...yg basah aku beli tiap minggu pasar tani aje huhuhu kalo campo2 mmg ler lebey kuang sama mmg pitam kan mengenangkan bab beli belah nih!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kita baby dah msk dua pun terasa ayien .. that;s why dah train adam toilet no more pampers & bottle & x susu dah slow2.. aminn jimat ler juga ...

Nur Syafawati said...

yien..beli ckp pasal duit ni..mmg smp bile2 x xcukup yien...adeh..mmg leh sewel,biol..gile jadinyer!!!jadi..kite bersyukur la kan dgn ape yg kite dpt..anak2 x kurang mkn pakai..alhamdulillah dah..huhu..aku pun wisau gak ni..keluarga makin membesar..mcmaner pun..kite merancang dari awal utk mereka2 ni yer..supaya x tersedak di kemudian ari..pelan2 kayuh ayien..

Pink dan Biru said...

hi mummy...come visit our little shop http://pinkdanbiru.blogspot.com See ya!