There was an error in this gadget

Tuesday, April 13, 2010

Inila nasib badan ...aku redha..

hari ni kita cerita yg light2 jek...cerita biasa2...sbb hari ni takde isu berat yg boleh aku share bersama
penah tak kowang terfikir....sekali sekala...di saat syaiton nirrajim menghasut.... terdetik kat fikiran kowang
utk membanding2kan apa yg kowang ada dgn owang lain???? cthnya.... ni dengki cara mulia... hahahahar


"eiii..eiii ...untungnya dia ni... keje jadi kerani jek..tapi kawen dgn org berada... hidup senang... takyah penat2 keje
merasa pakai keter BMW...takpela.... rezeki dia... aku ni kawen dgn Arkitek... tk kaya-kaya pun... pakai keter Satria Neo jek"

(ni ayat contoh yea...tk de kena mengena dgn sapa2)


takpun ayat berbunyik dengki.....
"eiiii...best giler dia ni.... laki dia kaya giler.... keje apala dia ni... pakai keter smpi 8 bijik... Wish ada...Honda Accord ada...Altis ada...
rumah lagi... dah nk dekat 3/4 juta Ringgit Malaysia... selalu shopping sana sini...London, Singapore, Paris, Germany.... banyak betul duit laki dia...
ke dia ada simpan kilang cop duit kat umah dia???? aku laki bini keje macam nk mati dah ni.... gaji combine2 ada kot rm10K... tapi apsal keter aku
dah macam dah nk tercabut pintu dia.... jalan pun malu nk laju2 sebab semua serba nk roboh..... nk beli keter baru pun pikir berkali2....
penat pikir pun tak tukar2 gak keter tu... rasa mcm tercekik nk tunggu hujung bulan sbb tkde duit...adeih..... apala nasib badan..."


hahahhar...sekali lagi ayat ni ayat contoh...juga tkde kena mengena dgn sesiapa dan mana2 kejadian....

this situation was also happen to me !!! ngaku hokeh...cuma ayat aku tak le semuolia ayat 1...dan tkle sedengki ayat 2....
selalu tertanya2.... bestnya jadi mcm si polan2... senang jek hidup... tkde masalah duit pun
nk apa 2 petik jek jari.... bling2...dapat dah ...tak yah senak2 perut pikir cukup ke duit nanti??? nanti anak2 aku cukup makan tak???
aku dulu sebelum berniaga...penah diam jek bila maid aku cakap


"kakak... pampers baby dah abisss... susu kembar pun tinggal smpi malam ni jek...."

terpikir2...manala duit nk cekau ni.... laki aku nyer duit aku yg jaga...dah licin dah aku guna bayar itu ini
aku nyer account...ada la tinggal berapa sen jek..... nak tak nak kad plastik jadi mangsa...
hutang lagiiiii.... sedih betul... mmg tak pandai manage duit kan???tapi apa nk buat ... belanja lagi besar dari income masa tu


paling sedih kalau borak2 dgn kwn2 seantero...esppecially kwn2 kat opis lerrrr
aku selalu rasa rendah diri... rasa mcm akuler paling sengkek antara diaorg... sbb aku kan mak yg paling ramai anak
as compare dgn diaorg hehehehe...so belanja aku selalunya extra vaganza ler...so utk aku berbelanja mewah mcm kwn2 baya aku yg lain
sgtla nan adoooo... nk jalan2 g window shopping sajer2 mmg sgt jarang...sbbnya nk keluar window2 pki duit gak
makan pakai duit gak...isi minyak nk keluar pki duit gak... last2 paling2 aku hangkut anak2 aku g Giant or Jusco dekat umah aku jek
so....aku perasan sgt...aku sgtla outdated as compare dgn BFF aku kat opis.... huhuhuhuk..sgt sedih mengenang nasib....
mulalah compare2.... husband si polan2 rajin bwk anak bini dia g jalan....keluarga si polan2 happy jek sbb weekend dia mesti keluar sekeluarga
g mana2la...bwk anak2 ...janji keluar
.... suami aku tk de pun....bla ..bla ..bla....


Damn me!!! why i'm so selffish ekkk??? actually sepatutnya bersyukur dgn apa yg ada...
Now I'm so thankfull for what i have now.... eventhough hidup aku tkler bagus mana...
atleast aku tkler jadi mcm org lain yg banyak lagi...sgt2 susah as compare dgn apa yg aku rasa skrg ni
and paling aku insaffffff sesgt.... kalau aku tk kawen dgn husband aku skrg ni.... and kalau la aku kawen dgn ex bf aku dulu
ntah2 aku masih lagi terhegeh2 nk mulakan hidup... masih takde harta yg boleh di simpan....
tinggal kat tah mana2.... mungkin ...n tak mustahil di rumah setinggan....
paling aku takut sgt2...ntah2 tak sebahagia aku dgn husband aku... sbb sepjg aku kwn dgn ex bf aku...dia sgtla tk setia orgnya
ada jek buat hal.... ada jek perempuan2 lain yg wujud antara kami


so Moral of the story...... sentiasala bersyukur dgn apa sajer yg kita ada skrg...
lantakla...hidup org lain yg merasa hidup mewah dan senang tu....senyum jela sbb dah mmg rezeki dia
kita yg melihat rajin2la berdoa semoga di murahkan rezeki ....
hehehhehehe..tu jek topik yg aku nk share hari ni
kowang boleh renung2kan.... betul tak apa aku cakap ni hihihihihi....


9 comments:

el said...

aku pun sllu berfkiran cam ko
ayat aku:
amboiiiiii ayien tu sllu sgt g kuo jenjalan cameron lah genting lah langkawi lah..tgk tu wahhh siap g mkn kat luo lg...stimbot sushi segala mak nenek la..dasat tul..w/pun dia rmi anak kayo beliau...

kahhhhhhhhhhh aku honest ayien
aku sllu ckp cam tu bila tgk ko g sn sini mkn sn sini...huhuhu

peh tu kan..ada lg...dok sengket tu pun leh mkn luo lg tu..x sedar diri..kahhhhh pdn muka sape suh tanya lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

last2 insaf..tu buat balik kahkahkahhhhhhh

xpelah ayien..bgs tu beringat2 sllu org kata..lm2 insaf la tu..hehehe tuk kamoo dan tuk diriku jua...

Miss Moon said...

betol apa nko tulis tew semer betollllllllllllllll

bersyukur la kan...aku pun insap jap lepas baca

ayien78 said...

hahhahahahar... aku dah agak dh mesti kena gak hik hik hik..
tu pasal aku cakap aku kena insaf sebab kita yg mengalaminya tk sedar diri... yg melihat kita yg lebih tau...

mcm aku kan ell... bila nk mkn apa2 tu tk pikir sgt2 ada ke duit aku ni...tapi bila tinggal lagi 3-4 hari nk gaji..sanggap jek...

nway , aku g jenjalan tu...selalunya tu duit aku ambik dr hasil jualan kecil2an aku...+ duit lebih2 skit2... nampak mcm mewah tapi sebenarnya sama jek sangap dgn owang lain, Ell

hik hik hik.... skrg tgh insaff ni...nk g surau la ni...
(ntah2 owang yg aku jeleskan tu... sama jek...ada masalah sengkek mcm kita gak kan????)

A.I said...

baru je ckp ngan adik aku td :(
sedey bila tengok org bawak anak holiday, makan sedap2, sopin memacam. aku ni nk beli sandle RM15 pon berkira2 smp 2 bulan lepas tu baru beli..huhuhu

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ayien insaf aku baca entry ko nieh ... aku pun ada psg surut dlm hidup .. x semua indah dlm hidup kita .. lg ler hubby asyik kena tipu .. dah ler kena tipu dgn kawn yg dia percaya ... sudahnya diri sendiri laks teruk nak mengantti balik .. aiseh .. tp aku tetap bersyukur dgn apa yg aku ada ..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

betul betul betul
aku sokong kata2 mu
lantaklah org kaya2 itu yang pentingn ko bahagi adgn kehidupan ko sekarang...

SyaNa said...

btol tu ayien..kena insaf diri
sbb tu kite di suruh tgk org yg bawah dr kite utk kite rasa lebih bersyukur
& tgk org atas dr kite utk kite lebih berusaha

tapi hakikatnye, tuan pny diri jek tau dia sangap ke tak..sbb luaran kkdg mmg tak nmpk jelas & nyata.pakai bergaya mcm org kaya tapi rupenye dok tenyeh kad time soping..ujung bulan merana diri

gEe said...

beb..
ekceli ape yg ko ckpkn tu mmg betul..aku pun ada gk trdetik dlm ati..ngape la dia tu begini..apsal la aku tk begitu..dengki tu mesti ada..tp dlm ati aje la..

beb..
sebenornye aku rs kan..sumerang pasti ada mslh begini..cuma antara luah dgn tk je..aku pun sengkek gk beb..eventho org ckp aku kuat beli tu..beli ni..dgn mekap..dgn bj..dgn anak..tp walhal mslh dlman..hye aku je yg tau..hehehe..

beb..
apepun..kite ptt brsyukur dlm susah pasti ada kesenangan..dan dlm senang psti ada terselitnya kepayahan..gitu la dia idop..ianya membuatkan kite lebih tabah utk menghadapi hari mendatang..cewahhh aku dh mula brmadah gitu!...hak tuii..but it this true rite beb!..so brdoa dan berusahala kite sma2 utk meneruskan idop..

aza aza fighting ayien!! (^V^)

A lady with 2 Putra's In Life... said...

salam..
tersinggah blog ayien ni.. saje layan.. agak2 ayien kenal lagi me??

anyway.. cam tau je sape itu minah?? hehe.. trust me.. memula statement hp pun cam agak terkilan sbb kite pun pakai yg sama.. tp xpelah.. pendapat masing2 kan.. at last bila dia pakai.. gelak besar!!!!! dah ludah jilat balik k.. ekceli baik cakap x mampu daripada kutuk habis2 an.. :-).. dulu ada try approach tp cam x di layan.. pilih bulu kot dia.. terus silang pangkah! hehehehe