There was an error in this gadget

Monday, August 2, 2010

Chronology dari kes yg lalu

1st of all... aku nk sambung balik citer aku dari tragedy aku mengamuk tempoh hari
mmg aku sgt2 hilang sabar... org yg tk hadapi mmg tak rasa...
mcm aku ,isu tak bayar tu bukan isu utama...
tapi isu tak reti nk appreciate.. isu hilangkan diri... isu mcm2 yg aku rasa aku dia sgt tak patut buat kat aku... sgt tak patut sbb dia bagi macam2 alasan utk tuding jari balik kat aku...

dari awal lagi aku dah highlight kat dia... contact aku...
call aku...msg aku... dia buat dekkkk jek... ignore segala atuk nenek msg aku
kwn2 pesan kat dia pun dia buat dekkk jek.. buat mcm pesanan tu lalu kat angin yg lalu
aku ni yg tertanya2..awat la...kawan2 lain dia boleh contact...dia boleh msg...dia boleh pm
paling best boleh plak dgn yg lain2 cakap elok2... tapi dgn aku???? apa susah sgt ke???

Aku dah agak dah...bila aku betul2 bukak topik "jaja citer dia" betul2
dia melompat baru nk carik aku...baru nk confess mcm2....
sekali lagi... aku gakkkk la yg jadi culpritnya...
akula yg tak bertimbang rasa dalam hal
akulah yg tak ikhlas ..aku la si kambing hitam itu...
aku jadi geram...tapi laki aku cakap....
"takpelah yang...ni pengajaran yg paling baik utk u....jgn baik sgt ok"

emmm...akukah yg melenting tak pasal2???
aku ke yg babi buta buat sesuatu benda tk usul periksa...

Dik oi...kalau dari awal ko jelaskan apa masalah2 yg ko hadapi
ko tak hilangkan diri... 24/7 aku senang jek boleh carik ko
citer jaja hal ko berhutang ni tak de sapa yg tau
mcm ko cakap dlm msg ko tu kan...
jgn bagitau geng2 yg lain... mmg asalnya aku ni takler jahat sgt nk bgtau
mcm ko cakap gakla...kalau aku bgtau... diaorg semua bukan boleh tolong settlekan hutang ko tu

tapi dik non... ko kena ingat...
kalau ko betul2 ingat pada org yg dah buat baik tk seberapa ni
ko tentu tak diam2 jek... owang lain ko add dlm fb...aku yg tukang pinjamkan duit kat ko,
ko buat dek jek tk add...
ko bg alasan apa??? ko nk bagi keadaan reda???kasi situasi cool???
apa nyer cara ler ko guna???
apa punya alasan la ...adake berdiam mcm tu .... cara terbaik????
adeiih...aku naik penat dah pikir...

Mmg ayat aku guna agak kasar...sbbnya???
ko kena fikir apa yg aku tanggung...

Ko suwuh aku disclose apa conversation kita kan???
ok..let's share together....

Msg ni aku htr kat ko..lama dah...ko buat dek jek kan???
sila baca tarikh aku htr kat ko....
ko ignore...silent
then ko cakap mcm2 psl aku... ko kata aku jaja citer ko
emmm..sapa jaja citer sapa???
ko nk simpati siapa sebenarnya???
macam ni ke ko balas kat org yg ko panggil kwn???
bila aku dah bubuh dlm blog...
baru ko melatah... cakap aku mcm2...
mula2 aku htr msg ni ayat aku ...aku dah tulis abis baik dah


salam
Lama tk dgr citer... dgr khabar dh kejer dh...Alhamdullilah lah tapi Ayien ralat gak sbb since hari Ayien call XXX aritu till now tak de apa2 khabar berita... Ayien ni tertunggu2 gak apa cer...eventho psl duit tu pun tk de dgr khabar berita pun ari2 dok check fb ni ...XXX tk add Ayien pun...just wonder..apsal jadik camni....Niat Ayien tolong dulu sbb Ayien mmg ikhlas nk tolong...kesian sbb pikir kalau2 benda camtu timpa diri sndr...mesti sedih and of coz lost sbb rasa mcm dh tak tau nk buat apathat's why Ayien sanggup korbankan duit simpanan Ayien demi utk tolong XXX... but still...XXX buat Ayien tertunggu2.. tertanya2.."apa dah jadik ekkk???"till now Ayien just dgr cerita ttg XXX dari org lain...and still wonder... "kenapa dia tk call2 aku pun ekkk...msg pun tk ekkk"Ayien tau...Ayien paham XXX ada masalah... Ayien tkle kejam sgt smpi nk paksa XXX bayar terus duit yg XXX pinjam tu...but still as a friend... atleast give me a call or pm me if you think you can't explain directly to me!! I'm ok XXX.... coz i'm a human too
sedih gak bila dpt tau dari org lain... but its ok...maybe it takes time for you to confront with me... selepas apa yg terjadi ni... its a lesson to me also... klu XXX still rasa nk jd kwn ayien mcm dulu...give me call...or just drop me an email...but if u think u dont want to have any relationship wth me...I'm ok with it... by the way... psl duit tu.. takes ur time... u can pay in any way... skit2 boleh... at least byr coz ayien pun bukan senang sgt... i need da money too
That's all... take care

skit punya diplomasi... tapi ko buat apa???
ko buat tak tau jek kan???
lepas tgk blog aku..aku mengamuk mcm hantu raya...
ko balas aku msg mcm ni...


XXXJuly 29 at 10:00am
"Ayien, saya diam x bermakna saya lepaskan tanggungjwb saya pada hutang awak, fyi saya belum gaji lagi, sy bkn kerja bank spt awak mahupun keje government yg dapat gaji 27-30hb..saya kerja co. swasta yg akan gaji pada 5-10hb, saya diam & tidak accept awak sbg friend di fb juga bkn kerana ingin putus kawan, tp saya nak redakan keadaan dulu..i have explain to u before yg dlm wallet saya hanya ada rm10 but u can't understand..awak terus terusan chase saya di sana sini, saya tau awak pun bukannya kaya sangat duit berlambak2 berlonggok2 terlebih2 tp kalau awak betul2 ikhlas...dgn krisis family lagi, kereta saya berbulan2 x bayar, dgn keadaan yg kucar kacir lagi, masalah di sana sini,susu,pampers, baran2 anak2 pun x terbeli dan masalah yg paling besar XXXXXXXXXXXXX xxxxxxx XXXXXXXX then u call me, about 3 times rite? 2 kali call kakak saya & sekali mil saya, tp saya ckp x pada awak yg saya mmg betul2 dlm kesempitan? makin hari makin banyak cerita.saya dah baik dgn suami saya tp masih ada lagi cerita2 org..terduga lagi saya..xxxxxxxx..xxxxx

tp cerita ttg awak ialah saya dan amy ketuk pintu rumah awak dan nak pinjam duit awak beribu...what the hell man?? i dont know thats true story or manipulate story...knp begini jadi nya? knp awak perlu bgtau XXX yg saye hutang awak..i dont know y...die nak tlg bayarkan ke awak rase kalau awak crite pd die? i dont know??lepas pada tu saya rasa i have to silent...silent is better than act sampai 1 masa nnt keadaan dah tenang saya akan explain...sbb ramai yg salah faham.."




"dah panjang sgt saye taip..at last, saya nak advise awak, klu ada masalah dgn seseorg jgnlah cepat melenting, masalah saya dgn awak adalah masalah awk dgn saya, jgn babitkan org lain, jgnla nak pergi jaja cerita sana sini kerana itu akan lebih menghuru harakan keadaan, saya tau awak jenis cepat melenting sbb tu saya ambik keputusan berdiam diri...plz slow down n cool ur self..tiada manusia yg sempurna..u are older than me..u r experience than me..i will pay u when i get my pay..u dont worry about that...i will pay ur 500..kalau ade sblm ni saya ambik barang awak x bayar pun awak blh listkan..i will pay it together..thanks a lot krn sudi tlg saya masa saya dlm kesusahan dan kesempitan..i really appreciate that..n im so sorry bcoz dah menyusahkan awak, buat awak bergaduh suami isteri...end... "

**camne aku nk settle hal antara aku dgn ko jek....
aku tak tau nk carik ko mana... kejap ko kat sana..kejap ko kat sini
manala aku tau ko ada masalah apa kalau ko tk citer sndr kat aku
mana gakla aku nk tau ko ni boleh di hubungi lagi ke lepas tu kalau semua no hp yg aku ada tu kejap dapat ...kejap dah tk leh connect... kalau boleh carik mcm "friend finder"
senang skit ler hidup aku...tak yah kalut2...
and mestla ada sbb aku betul2 urgent carik ko...
entahla... bila baca msg ko..aku naik heran..apsal plak timbul isu ko beli brg2
ada ke ko hutang... penah ke ko tk byr... yg mana aku tk penah highlight benda2 ni pada ko
Fyi, aku tolong ko ni sbb ambik kira... pertimbangkan...
dia ni byk tolong aku dulu...beli brg dgn aku... why not aku tolong dia bila susah mcm ni
tolong la paham... suka sgt buat andaian sndr... cakap aku melenting...
abis tu... ko pun melenting gak kan bila baca blog aku aritu... mcm tu la rasa dia
Emmm.. ada beberapa ayat yg aku tk disclose kat sini sbb aku rasa tk perlu citer peribadi ko aku bubuh kat sini...

byk sungguh ayat2 yg ko guna mmg sakit utk aku telan
paling sakit... ko hilangkan diri aku diam
ko tak jawab msg aku, aku sabar lagi
ko cakap aku melenting tanpa usul periksa...
bab tu aku rasa... ko kena tanya diri ko...
kalau dari awal ko bgtau aku baik2...
ko explain elok2... aku tak rasa kita sampai bermusuh mcm ni

aku naik pelik ayat ko cakap ko explain kat aku dlm wallet ko tinggal rm10 jek
sbbnya aku simpan lagi semua msg2 ko bg... tkde pun ko highlight
tapi takyah highlight pun aku tau ko susah... cuma tolong la jgn hilang2 diri camtu
pastu isu psl aku bgtau kwn ko tu... sapa..si XYZ.. psl ko ketuk umah aku tu??
kenapa ko tak tany aku sndr..betul ke aku cakap mcm tu??
apsal lak aku nk create citer mcm tu... eiii.. tak paham sungguh aku
paling tk logik... apsal tak tanya direct dgn aku sndr???
mcm2 alasan yg ko bg pun ... yg nampak jahat ialah aku skrg ni...
yg tak bersalah ko.. emm ..terima kasih kawan2

yer mmg...aku bukan bidadari.....
yg dok kat kayangan... yg baik2
tapi aku manusia...manusia yg reti sakit hati...
sakit hati bila kawan sendiri buat camnila....
balik2...aku gak si kambing hitam yg jahat walau asalnya bermula dari pertolongan ikhlas sbb
SIMPATI

NI LA JAWAPAN UTK MSG KO YG AKU BALAS..AKU SHARE SEKALI

Emmm...
sila bayar kalau rasa bertanggungjawabmalas dh nk cakap panjang2 sbb dlm hal ni saya bukan pihak yg berperasangka....Like what i've said... u got my number at the first place but you choosed to silent without telling me why...Melenting bukan sebab suka-suka...fikir sendiri sebelum luahkan kata2

**Sbbkan isu ni...aku perasan sgt.. aku mcm dah di pulaukan...
aku rasa macam aku yg salah ... salah sbb buat mcm tu pada dia
sedih ... sedih yg amat sgt... but dis is da price i have to pay when I try to be a human...
really a very good lesson for me!!! =P

3 comments:

el said...

teruk sgt byar lah skit2..lm2 abis lah..tak pun bg tau ari ni x dpt bayar..sekian2 x dpt bayar..org pun tahu...tu lah org bila sesak kemain mtk tulun..dah abis tu buat tak tau jek..aku sng je ayien..org mtk duit..aku siap bg penerangan..kalo saya bg awak pinjam duit baik saya beli susu anak saya..kahkahkah terdiam kau..

aku kan cukup kesian kt ko
mcm2 mslh..ngan anak2 ko lg..ngan biz ko lg..ngan mslh ni lg..perghhh suspekto

ayien78 said...

el..thanks coz ko sudi paham keadaan aku ni.. thanks jugak sbb tau mcm mana yg aku rasa... aku dah cakap bila aku buat mcm ni... end up aku yg jadi culpritnyer.. semua ingat aku gak yg jahat...

aku tak paham kenapa bila aku reveal sesuatu yg benar.. aku plak yg di tuduh kejam dan tkde hati perut.. mcm ko cakap... at least bgtau.. tk ler susah mana.. sbb kalau ikutkan semua org ada masalah masing2...

dont wanna drag this issue more.. coz if i did ... its gone b worst!!!aku bukan bermaksud nk carik pasal2 dgn saper2...

mica-tetty said...

hutang ttp hutang..biasa lah ayien..pinjam mmg best...bila nk bayar ..syg sangat duit nak keluar tu....ape lah makan duit haram..tak berkat .....