There was an error in this gadget

Tuesday, August 17, 2010

Pagi yang indah... pemandu yg sengal... *#@&

Morning semua... hehehehhe... pagi ni otw g keje mcm2 citer terlintas kat benak kepala aku ni.. nantila...aku citer satu2 dalam posting aku... 1st posting ni meh kita citer gelagat2 pemandu dlm negara kita ni...adeihhh aku pagi2 lagi sgt hangin ok... pagi2 di bulan pose yg baik... pemandu2 keliling aku ni mmg betul2 harapkan penampar laju2 dari aku... dahla minggu ni minggu tak best... aku terpaksa drive si kancil comel gedek-gedek ni ala2 keter tukun yg dah nk roboh ke opis aku...semua ni gara2 keter si badak tu buat hal last Friday...so dia dok workshop 1 whole week... **duit lagi... adeihh kali ni kompom byk dia mintak duit.. rasa mcm nk campak jek badak air besar tu tapi tu jekla yg aku mampu beli... nk beli keter Alphard, Estima tak mampu... keter nama "Harapan" dlm bahasa Inggeris apatah lagi... aku tau ukur baju di bdn sndr.... uhuk uhuk...

Back to da topik... pagi2 ni ..aku drive sang kancil aku dgn penuh berhemat... tup2... ada satu keter MyVi kaler 'hitam itu menawan' dok cucuk2 belakang keter aku...=( bukan cucuk pakai kayu..atau jarum... dia cucuk pakai keter dia la...**jgn tanya byk2 kang kowang pun aku tampar =<

aku naik hangin pun ado gak... aku drive keter kenit tu dgn kelajuan berpatutan hokei... aku tak drive 30-50km/sejam ...kalau pelan sgt aku paham sgt la kalau dia nk cucuk2 belekang keter aku dekat2... aku pandu 75-85km/sejam...apatah lagi di kawasan perumahan yg ada lapan belas bonggol yg memerlukan ko kejap laju kejap pelan... aku tk dok lane kiri sbb semua yg dok lane kiri tu t*@gg*&ng belaka...pelan mcm siput 'tut' la plak... so nak tak nk aku memandu di lane kanan tanpa melanggar peraturan *wink wink*

So nak tak nak... aku mengalahla...sambil dlm hati fikir...mamat ni nk terberak kot... +ve...+ve.. aku masuk balik lane kanan lepas dia dah blah... *kerek tul mamat ni sambil meneruskan perjalanan.Tak smpi 5 minit ada keter Honda Accord pulak cucuk2 belakang keter aku... sepjg jln di dlm kawasan perumahan yg ada bonggol tak smpi 100 meter pun nk laju2???? WTH????... semua pun nk terberak gak ke??? aku hanginla sbbnya aku rasa aku drive dah cukup laju ok...giler ko 90 km /sejam utk jln yg ada bonggol dekat2 sedekat 100meter???... pun nk dok dekat2 bonet keter aku..aku hangin, aku brek emergency... Pon Pon...dia boleh hon aku?????? *#@!$ kowang rasa aku boleh buat apa??? aku masuk kiri lane...aku pandang dia sambil bukak tingkap... aku bg senyuman paling manis...siap bg flying kiss kat dia... pastu aku lambai2 ala2 ratu cat walk kat run away ke arah keter kerek tu... dlm tu ada satu minah melayu bertudung ..aku agak2 seusia baya dgn aku jek.... Ko nak laju sgt?? silakan tekan paddle minyak ko laju2...mintak2 ko sondolla divider depan traffic light tu...sempat gak aku doakan kat dia.... hihi hoho

Oh!!! nk berlagak...bawak keter laju2... mcm bwk laju2 ko boleh sampai Amsterdamn...ke Utopia... tup tup aku jumpa balik kat simpang traffic light depan sinun jek..dua2 keter tu dekat jek dgn keter aku...tak jauh mana pun keter diaorg boleh pegi.. aku apa lagi... tak lepaskan peluang... bukak cermin keter .... senyum balik kat mamat n minah kerek tak henggat ni... mamat tu depan keter aku...minah tu betul2 tepi keter aku..aku siap tunjuk sign "thumbs up" kat dia.... minah kerek tu dah termalu2...tak jeling kat aku langsung... muncung jek pandang depan....

Teladan yer kawan2...yg memandu di luar sana...sila amalkan PEMANDUAN BERHEMAT!!!
Janganla kowang dok perasan kowang sowang jek nk cepat smpi opis cepat2... Dan jgnla pagi2 yg mulia ni sibuk sgt2 nk "jual ikan" ** sila translate ke English language yer adik2... Sila la fikir gak org di keliling... Lagi satu..sila la belajar beratur ikut lane yer...kowang marah tak kalau kowang best2 Q panjang2 mcm ular... tup2 depan kowang ada lak mangkuk sekor ni tanpa berhati perut best2 jek bagi signal potong Q betul2 kat simpang depan nk keluar ..sedangkan Q belakang kowang pjg nak mam*#@... pastu bila kowang bagi maki hamun sebakul sambil bukak tingkap ..dia pura2 buat pekak... =< color="#6600cc">bagi signal nk masuk kiri... pandang cermin sisi ... perhatikan kiri belakang...jika tiada keter... dan selamat utk masuk..sila masuk yer...jgn dah nak masuk kiri... tak kira ada lori ke ..treler ke... keter kancil comel gedek-gedek kaler putih ke.. kowang pakai masuk himpit tak hengat... tak pun klimaks kurang belajar masa kat sekolah memandu dulu2.... pakai masuk jek kiri tu tak bagi signal...mmg kena doa langgar divider driver2 mcm ni yer...Ingat!!! Doa org2 teraniaya mcm driver yg kena himpit mcm aku tu selalu termakbul...

Another scenario plak... aku tkler marah kalau keter nk masuk simpang tu nak masuk... adatla kan...kalau nk masuk simpang kenala ada give n take...kalau ko asyik give jek bila nk masuk simpang tu...takkan esok baru masuk!! hahahahhaar ..statement takleh blah =) tapi aku hangin giler bila nk masuk simpang ...driver another lane tu kedekut taik hidung masin... mcm ler jln dia lalu tu bapak dia ada kongsi hihihihi..dia sowang jek boleh jalan...org lain tahun depan baru boleh masuk... Sila bagi laluan kenderaan dari simpang...bukak balik buku memandu...amalkan sistem bergilir...bukan system "ko sowang jek boleh jalan"... yg tu tak baik...no-no nanti masuk neraka... !!! sekali lagi di ingatkan nak masuk simpang... buat apa adik2... bagi signal... rugi tau... dulu beli keter mahal2..complete siap mmg ada signal kiri...signal kanan...sekali tekan... menyala....so make sure lampu tak rosak... hahahahar... sbbnya penah sekali aku sound satu brother kat area umah aku...aku nk balik keje...sajer carik psl dgn aku... keter dahla kiri kanan byk.. dia suka suki masuk depan keter aku tak bagi signal...terkejut badak aku tekan brek emergency... Nanti ko ...tunggu ko depan simpang depan... aku tgk ada sowang jek mamat yg drive... muka pun ala2 educated belajar tinggi... aku bukak tingkap... depan traffic light ..lampu merah... aku senyum... semanis boleh... dia senyum gak la ..dia ingat pompuan gemuk muka gebu ni nk ngorat dia ler... hahahahhar... aku sound dia

Aku: Bang, tadi keter abg rosak ekkk???
Mamat tu: Rosak??? ** muka gelabah tgk keter dia depan belakang..
Mana2?? tang mana?? tayar saya pancit ke???
Aku: takler.. abg beli keter dulu tak cek ke ** dlm hati nyumpah...jgnla lampu hijau...bg aku sound topek kat mamat ni
Mamat tu: eh..keter ni baru lagi... **no plat baru tak ingat!!
Aku: Betul...saya tak tipu....Tu... tu hah ** mulut aku aku muncungkan kat signal keter dia
tadi masuk depan keter saya tak nyala... terkejut saya tadi...nasib keter saya tak cium muncung keter abg...
Mamat tu: ???? ** muka kelat... darah naik ke muka kemerah2an.. ala2 pemalu gitu.....

Lampu nyala hijau..aku tekan minyak sambil senyum... aku tiru dialog tips2 yg aku dpt dari topik pagi di Hot FM ari tu... seyes berkesan nok....

Kawan2 sekalian...renung2kan... Boleh, tak salah bawak keter mcm org giler kalau kowang dah lambat sgt nk g kejer...tapi pastikan..pemandu keliling kowang tak naik giler sbb kena penangan kurang hajar korang tu..Best part ... make sure your family n friend pun pun tak sama2 gila sbb kehilangan kowang sbg ahli keluarga tersayang yg terkorban masa "memandu mcm org giler ke pejabat"

RENUNG2KAN... SELAMAT BERAMAL =)



5 comments:

f.suria said...

hhhhhaahhhhhhhhhhhhhhhhhaaa.a..gila pecah perut aku baca post kau kali ni nok!!!! aayt tabole blahhhh..hahahahaaaa...lenklai aku pon nak buat mcm tu la...tapayah nak rem2 lagik...hahaahhaha

Aellynn Darlene said...

tu la ayien
sakit atikan?? lagi satu kalo kita nk kuar simpang, kedekut giler nk kasik kuar kete sebijik, cam la leh sampai jauh kedepan. cam sial kadnagd erang ni.

pehtu pg td, alyn kuar simpang umah .. terperanjat tetiba ada wira ni masuk lane kita sbb x sabar nk motong van pakcik tua yg bawak cam nk g berkelah tu. pehtu leh plak pakcik tua tu nk sound aku. hangin okeh!!!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhh alu baca entry nie dgn penuh semangattttttttttttttt ;-) setujuuuuuuuuuuu

ayien78 said...

hahahahahar..makcik...terhibur tak ko baca entry aku...??? Farra..aku tahap angin tk hengat...taula keter aku gedek2 tapi ferrari ok..cuma akukan pemandu berhemat..dlm kwsn perumahan takkan nk bwk 120km/jam...ingat highway per???

Alynn
yg bengang... yg slow sgt la bengap, bwk keter mcm nk bersiar2 di oagi hari... yg laju sgt menakutkan aku...dahla brek kancil aku tu sengal..kdg2 tak mkn ... kedekut tu mmg selalu aku jumpa...kalau dia nk masuk pki himpit...tang dia... sanggup tak kasi ruang sapa2 nk selit depan dia...

Diana.. aku ni pk mmg tpaksa drive..kalau ikutkan hati takmo drive kat dlm kl ni ..stresssssss

Bibu said...

kaaah giler bani ko Ayien.. kalo aku selalu wat babai princess tu kalo de cucuk2 kete