There was an error in this gadget

Monday, November 1, 2010

Anak-anak aku sgt bertuahhhhh

Just nk share citer psl charity activity yg aku sedang usahakan skrg ni.. Last Thursday aku + ofismate aku singgah umah anak2 yatim yg bakal dept kami pegi november ni... tak ler jauh... kat area sekolah2 kat taman maluri which is pernah jadi area permainan aku masa sekolah2 dulu... tk perasan pun wujud rumah anak2 yatim kat situ... T_T

masa smpi rumah tu... hati dah sebak dh... aku nampak semua anak2 kecil perempuan +lelaki tgh bersiap2 nk sembahyang berjemaah ... cute sungguh sbb yerla ada yg baya2 Jayniell..paling kecik 3 thn... dgn telekung..ketayap... sopan jek...
bila aku duduk berbincang dgn pengetua ... masing2 duduk diam tertib dan tak de suara terjerit2 mcm di rumah anak yatim yg lain yg pernah aku kunjungi sebelum ni...
dalam hati ** baik nya budak2 ni... bagus penjaga diaorg ni didik ...
sambil bercerita2... aku sempat melirik ke salah sorang anak perempuan yg duduk tepi aku...
comelnya budak ni... mata bundar, kulit putih.. bersimpuh ... dlm tudung kecil... aku agak2 maybe dia dlm linkungan umur 5-6 thn... budak secomel ni pun tk de ayah ibu????
sambil tanya2... pengetua dia sempat inform**
dia ada ibu tapi takde bapa... anak ## tapi ibu dia dh tk berapa sihat pemikirannya...tu sebab dia di sini...
(bergenang air mata aku.... kesiannya dia... )
dia tk sekolah sbb tkde document i.e. surat beranak... so maybe tk dpt masuk sekolah
kalau nk sekolah pun maybe kena htr ke sekolah swasta... tu pun kalau ada penaja
(dlm hati...takde ke sapa2 yg boleh tolong buatkan surat beranak utk budak ni..??? kesian dia)

satu2 kisah2 anak2 kecil ni di beritahu...dan tanpa sedar... meleleh2 air mata aku mendengarnya
alangkah kesiannya mereka... apalah dosa mereka di tinggalkan sebegitu...
bandingkan dgn anak2 aku...seribu syukur .... sekurang2nya anak2 aku masih mewah dgn kasih syg di bandingkan dgn mereka di sini....
sayu aku pandang mereka...satu persatu aku tenung....
kalaulah aku banyak wang...kalaulah aku mampu....

Why not... kat sini aku panjangkan info pada sesiapa yg berminat utk beramal
FYI, u all boleh jenguk rumah ni pada bila2 masa...
ada 57 kanak2 yatim and fakir tegar di sini
kalau interested nk ambik sorang jadi anak angkat pun boleh tapi takleh bawak tinggal sama2 sbb process utk ambil sgt rumit... what you can do...just highlight nk ambil anak yatim yg mana untuk di taja... so from there... every month you all boleh dtg visit... maybe boleh bawak budak yg dah dipilih tu keluar jalan2 , makan2..or maybe kalau tk mo susah sgt .. just salurkan bantuan kewangan bulanan utk dia melalui penjaga rumah anak2 yatim ni...
so the charity don't stop there.... walaupun phsically dia tk tinggal dgn u all kat umah bersama2
atleast ... they still can feel the feeling mcm anak2 yg lain bila merasa di bawa keluar ....
** tapi adviseable kalau salurkan bantuan utk semua anak2 di sini utk avoid rasa rendah diri di kalangan anak2 yg tak terpilih jd anak angkat...yerla kan...kang pilih A...apa pulak perasaan si B, C or D.. better bg sama rata...sama rasa...

So.. utk yg sudi buat amal jariah...bawah ni details rumah anak yatim ni
feel free to send any baju , makanan, barang mainan terpakai, buku cerita terpakai dll

BAITUL EHSAN..
USTAZAH UMI AZIZAH... 013 39446630
USTAZ OMAR...013 3409842


49 JLN WIRAWATI 6 ,TMN MALURI , K.L



6 comments:

ILA HAFIZ said...

sedihnya.. aku pun selalu ikut apis bg duit sumbangan company dia ke rumah anak yatim kat hulu klang tu. sunyi sepi je kat sana..

el said...

aku pun turut merasa sedih x leh tgk lah budak2 kecik2 cam tu jd sebatang kara huhuhuhu

eLYies said...

huhuhu..aku sedih tgk anak2 yatim ni..huhuhu....

Puteri Satu said...

betulla.. akak pun klu berkemampuan nak je menaja diorang.. tapi tuhla.. rezeki belum berpihak lagi... akak doa semoga anak-anak ini dimurahkan rezeki... dan dipermudahkan kehidupannya...

ayien78 said...

thanks to all... pada sesiapa yg nk membantu... silalah panjangkan info ni pada sesiapa...kalau tk kita yg membantu mereka...siapa lagi.... =)

NenekPenne said...

sedih nya...sedihnya....
thanks for sharing the info..