There was an error in this gadget

Monday, November 8, 2010

Progress on Jayniell...

Emm ..lama dh tk citer psl perkembangan anak bujang aku yg tua ni... fikir2.. pejam celik.. dah besar dh anak bujang aku ni... bila tgk dia dh pndi cakap..pndi merajuk..menangis sbb marah..bergaduh... klimaks berebut mainan..terus terlintas kat fikiran... eiii mcm tk percaya dia dh besar... semua benda dh pndi...dlu aku rasa dia mcm still baby... masih dok dlm walker..merengek2 nk apa2 benda... time flies..uhuks

so far sekarang dia dh mula pandai bercakap... even sometimes not in a full sentence but still theer is a progress... he can simply count in english 1,2,3 till 20... its not me yg ngajor nyer..**sbb mummy sgt malas but i think might be coz he learn it from Disney channel 613.
Best part.. i never realise that he also can read A , B, C... till Z.. and he is not hafal the alphabet but he can recognize it dgn tunjuk kat huruf tu...one by one...
terasa sejuk perut mengandungkan Jay... huhuhu sebak tul bila ada perasaan keibuan ni ...bila bab jaga anak pndi cengkelat suwuh hubby yg handle hahahahar

i.e. one day tu..aku tgh baca newpaper Utusan... kan huruf dia besar2 kan???
so tittle kat page tu tulis besar2 " KELUARGA SUSILAWATI SAMAN TERTUDUH RM20JUTA"

tgh khusyuk baca..Jay tetiba meniarap depan aku ..dok finger point kat huruf K.. E..L.. smpi ler kat nombor dia sebut 2 and O... aku cakap Bukan O... Zero la...
"Nola Mummy..that one is O"
Lantak ko la Jay..yg penting Mummy kagum kejap sbb aku tk htr g tadika pun... tapi ko dh pndi baca huruf2 ni... tak sia2 Mummy subscribe Disney Channel ni hehehehhe

another progress yg aku nmpk lately... Jay dah pndi translate ayat...
sbbnya dlm umah aku... hubby aku dh create the rules... we need to communicate in english amongst our kids... mcm bagus sgt english aku ni hahahahar.. yg aku tau...aku cakap mmg tonggang langgang lagi..belum ada abuknya.. sgt tk perfect ..but coz its good for our kids..so aku teruskanla... mmg bila pk2..takut gak owang kutuk kitaorg...
"english pun tah hapa2... cakap pun tak betul...nk speaking dgn anak2"
ke org kata kitaorg nk berlagak sajer2 nk speaking dgn anak2 kitaorg...huhuhu...bukan itu motif aku n hubby... biorler kitaorg jer yg bodoh english..but kitaorg anak2 semua boleh faham full sentence in english... (mmg simpan kamus...bila nk cakap dgn anak2 terpksa bukak kamus...punyerla terukkan hahahahhaar)

so now... Jay mmg communicate in English... full sentence n he know how to create it.. fuhhh..masa tu terasa berbaloi speaking dgn anak2 aku... walaupun ...dgr mcm tah hapa2 **hahahhar
dia akan translate ayat english dia tu bila dia cakap dgn bibik dia...such as
"Mummy.. I want milk... and I want Mickey Pillow to boo bum"
aku akan reply... go and aski it from bibik... Mummy tired
dia akan terus jalan g dapur sambil mintakkat bibik
" Bibik ..nak susu dengan bantal mickey..abg nk boo bum"

See... kelebihan pendedahan dua bahasa sejak kecik... cuma aku tk kasi bibik speaking Indon jek dlm umah..takut anak aku tau 3 bahasa tambahan which is not applicable kat sini hehehehe

semlm jek aku perasan Jay tk reti susun ayat yg satu ni...
aku marah dia sbb berebut toys dgn adik2 kembar dia... dia bley nangis sambil cakap berulangkali...
"daddy... huhuhu.. daddy... mummy scold You...huhuhu...mummy scold you"
dari marah terus tk jadi marah... tak pasal2 aku plak yg marah laki aku dlm ini cerita hehehheeh..kelakau.... mmg kelakau

**sila la jgn marah anak2 tgk Disney Channel ...bagus... bleh tolong diaorg belajar mcm2...


6 comments:

NenekPenne said...

good side memang laa anak2 boleh speaking london kan...heee tapi yang tak berapa nak good side ialah bila asyik2 disney channel jer..huwaaaaa..mak nak tengok CSI pun payah... *time menumpang tengok tv kat umah kakak*

nak subscribe astro sendiri tak mampu....muahahaha...

atie said...

bagus jugak ye...disney chanel nie....ok...mulai skang.....nak ajar fizri tgk disney chanel plak.....

eLYies said...

bagus ko laki bini....aku dgr anak-anak ko speaking masa kat umah ila...best je dgr..huhuhu

anak2 aku mmg buka channel disney je...harap2 diaorg cerdik la..amin

nome said...

aku sokong disney channel! sgt bagus utk anak2...mmg sejuk perot ko mengandungkan jay..now dah pandai speaking london...cara ko communicate dgn anak2 dlm english mmg terbaek! aku sokong! cecewah...thumbz up la jay!

ayien78 said...

nenet syg... u r rite..time nk tgk tv terseksa gakla sbb bergaduh berebut channel. dats why ada back up. portable dvd player utk diaorg tgk barney n elmo diaorg bila mak ayah nk tgk tv lak... terpaksa lorrr

atie,
sila2..biorler hadap channel tu smpi lebam.. seyes bagus...yg kagum...tkyah htr g sekolah pun diorang boleh belajar sdr dr tv ...skrg jay tgh belajar kenal warna lak... aku ngan hubby tk ajar lg dia dh tau dh... seyes kagum dgn channel ni

elyies,
mesti ko dgr bunyi kelakar jek kan??hehheheh bunyi speaking london + melayu sejati hahahahar..lantakla..asalkan diaorg boleh cakap in full sentence dh cukup bagus utk aku... nnt cikgu dia leh ajar in proper sentence siap grammar bagai hehehhe

nome
aku pasan ko pun speaking dgn anak ko gak kan??bagus latih dr sekrg... besar nnt tk le nganga2 mcm aku masa kecik2 dulu

ILA HAFIZ said...

bagusnye ..bijak anak2 zaman skrnag