There was an error in this gadget

Thursday, January 13, 2011

Era zaman kini

sajer nk citer ttg kos of living zaman skrg hihihi seronok gak bila analysis a few fakta yg buat makin takut utk aku tempuhi a few years dr skrg huhuhuhu
skrg anak aku ada 3 org... kecik2 n rapat2... kalau org tanya aku... nk anak lagi tk??? dgn senyum lebar aku akan beriye2 angguk kepala... hahahahar
sbbnya aku penah experience 24 thn jd anak tunggal..pastu baru muncul adik laki aku skrg ni... so hidup aku sebelum2 tu sgtla membosankan....
mmg aku percaya setiap anak ada rezeki masing2..dats why ...teruk tk teruk...berat tk berat aku still believe... its ok... pandai2la nnt aku carik cara nk tampung hidup anak2 aku nnt =) ...
kwn2 keliling aku semua dh ada anak yg dh besar2.. ada yg dh sekolah.. ada yg baru masuk kindy...so aku selalu la tanya diaorg berapa kos yg diaorg tanggung utk anak2 masing2...pergh!!!! terkujat2 gakla aku....
cth mcm sekrg... salah satu sebab aku tk htr Jayniell anak sulung aku g sekolah sbbnya... kos nk daftar dia..adeihhh dh macam nk masukkan anak masuk University..
lagi satu ... **alasan jek sebenarnya... dok pikir camne la dia nk ber@k kat kindy dia...kat umah semua bibik dia yg buatkan... so kalau kat kindy takkan teacher dia yg tolong buatkan...huhuhuhu mcm tkleh terima kenyataan anak aku yg sulung tu membesar kan... still in denial... dlm hati hati tetap kata...
"abg kan baru 3 thn...." (tujuh bulan dan beberapa hari hahahahahar)


citer yg aku nk kongsi kat sini.. kos2 nk masukkan anak2 masuk kindy...
adala dok ushar... tadika biasa2 jek kat sini... sbbnya tadika yg mcm luar biasa kat area umah aku mak aiii charge dia adeiiihhhh telan air liur aku jdnya
cthnya CIC Puncak Jalil... Registration utk 1 year almost RM2K.. mcm2 jenis fees kena byr... bulanan rm 360... adeihhh botak mak kejap...
so aku decide ricky kat Tadika Elite Puncak Jalil..Not so bad..registration jek RM 700++ okla... tapi utk setengah thn jek kwn2... (abis tu lepas setgh thn byr lagi ???huh???) bulan2 kena bayar RM 180 + rm RM20 material buku smart reader... bolehla..pejam mata jap ... pastu kena pikir transportation ...RM 50 pegi balik... kalau sehala pun sama jek...hah????? mak aiii **terus kira jari jemari yg ada di tapak tgn.... emmmmm susu tetap minum... makan tgh hari balik kindy tetap kena mkn... bibik bayaran tetap tk berubah ok... so maknanya kena carik additional RM250 utk abg... belum lagi kalau2 tetiba ada rombongan..adhoc fees.. concert..bla bla bla... pitam kejapppp ... anak aku tu baru 3 thn lebih jek... apa ajekla yg dia boleh pandaiiii kalau aku htr g kindy tu ekkkkk **still in denial.... naperla mahal sgt nk htr anak g sekolah kindy ni huk huk huk... tapi pikir2 balik...beli mcm 2 boleh... jalan sana sini boleh... nk htr anak utk belajar berkira...???? adeihhhh terus nmpk bintang ngan burung murai ngan kelicap terbang atas pala ni aiiiiihhhhh


ok..lets move to next phase..
anak masuk sekolah.... satu lagi citer kena pikir... aku nyer umah ni sekolah paling dekat ialah area Bandar Kinrara or maybe htr kat sekolah Lestari Puchong yg baru tu... kang kalau aku htr sekolah kat Cyberjaya lagila berjanggut jauhnya... lol =p
so aku start tanya2 la harga tambang bas kat area sini... Mak aiiii ...sowang RM 75 pergi balik utk van tanpa air cond.. RM 100-150 kalau bas sekolah...tgk tahap keuzuran n beraircond of coz RM150 ler kan.... sowang ok..aku bukan cakap utk 3 org anak2 aku tu... kalau sekolah 2 sesi???? sekolah agama... + sekolah kebangsaan...??aku tk mo kira dh... pening pala.. so decide nk htr ngaji kat umah ayah aku aka atuk anak2 aku ..2 kali seminggu... (selamat duit ... + aku bayar kat ayah aku bukan org lain...) so bab pendidikan agama settle...masuk bab belanja sekolah plak... sehari belanja kwn2 aku purata bagi sowang kat anak diaorg RM 2-3 utk satu sesi... giler mahal ekkk ???aku dulu belanja 50 sen jek sehari... **tu zaman bila Pn Ayiennnn oiiiii mcm kakak ipar aku bg belanja kat anak dia RM5 sehari utk anak dia... so kalau aku ada 3 org anak... kalau aku bawakkan bekal pun... kena bagi belanja gak kan??? so RM 2 x 3 masa zaman diaorg kowang rasa cukup ke????? adeiiih 1 lagi masalah nk pikir....
so kwn2... mehla sama2 semakkan pala kira calculator...
aku yg keje camni dok pikir..keje gaji ribu2 pun belum tentu mampu nk tanggung kos sara hidup 3 org anak camni... terus aku insaffff
camne dgn org yg anak ramai kat luar sana kan??? Revise terus..!!! Next year jekla aku pikir utk go for the next J nyer generation... uhuk uhuks






6 comments:

ILA HAFIZ said...

ayien.. aku kan sejak izz dalam kandungan dah pkkan pasal education, daycare dia. macam2 aku pk tambahan lak gaji laki aku x la sebanyak mana pun masa tu. aku pun gaji x byk mana pun after deduction celah sana & sini. hehe

so, bila izz lahir, aku dah pk taska sbb xde sapa nak tlg jagakan dia.survey punya survey..aku anta kat taska berdekatan umah. sebulan rm260 x termasuk pampers & peralatan mandi. Alhamdulillah aku dpt jimat tang susu sbb fully bf cuma aku kluakan modal utk pam , liner ebm je. tapi dekat rm400 gak blanja semuanya utk izz sebulan.
tu tak termasuk medical lg sbb 2 tahun pertama tu agak sakit gak, izz ni ada eczema yg teruk. segala sabun mandian,syampoo bedak kena special dr hospital. ubatan pun hanya private je yg serasi. spend rm200gak sebulan utk tu.

skrang alhamdulillah berakhir semua tu. izz dah normal.

tahun ni lak aku tukarkan dia ke tadika uia (opis aku). mula2 x dpt sbb tempat terhad. bulan 11 -12 lepas aku start survey new kindercare utk dia sbb aku pk-pk alang2 dia dok daycare better carikan yg ada kindergarten. atleast dia leh blaja lebih dr dia blaja sblm ni di playschool class.mostly yg ada area umah aku mahal gilosss.. aku rasa sgt beban sbb income kitowang bkn la tetap even dah ada bisnes sendiri.
kami decide nak sent izz ke kindercare bawah condo kami tu je. registration murah je cuma monthly rm450 termasuk daycare. org kata murah bg kami mahal sbb gaji kasar kami xla byk mana pun. sampai kami pk dpt 2-3job payment & settlekan utk setahun. nak tunggu bayar bulan mmg la sakit skit. Alhamdulillah ALLAH dgr doa aku, dia murahkan rezeki kami. izz dpt masuk tadika opis aku. RM190 sebulan sahaja. all in dowang provide. izz pagi2 dtg bawak baju je. syukur sgt sbb byk kami dpt berjimat dr kos taska lama & tadika yg x jadi. so, duit selebihnya dr penjimatan tu aku dah hala ke susu dia, hobi dia, kelas fardhu ain dia.
aku mmg sedar diri, agak menyeksa diri kalau aku sebok nak anta izz ke smart reader ke aulad ke sbb dahla 1/2 day..1 hal nak cari transit, kos van lg(dah la izz kenit). 1 lg sbb aku mmg kurang kemampuan nak bayo register mahal2 sampai beribu2. laki aku income tetap xpe gak. ini bergantung pada job je. xleh la nak jangka.

sekolah ren pun aku dah decide izz sekolah integrasi kat area uia gombak ni je. sekolah 1 sessi, sekolah kerajaan je. mudah utk aku yg bekerja & mudah utk izz sbb xyah salin baju 2 kali, naik turun bas..:)

alamak panjangnye..:)

ayien78 said...

Ila... tula... bagus sbb ko dh pikir benda utk Izz n byk di permudahkan utk ko sekeluarga...

education ni penting ...tapi mcm aku sbb keadaan kewangan mmg tk mengizinkan lagi..n keperluan utk ke sekolah belum masa kot hahahahar ** in denial lagi tu..so aku decide ..nanti dululah... so tu yg dok survey2 jek lagi

bila renung2kan balik..aku serius tabik spring kat Ai n family coz dia boleh jek survive jaga anak2 dia n semua keperluan masih sempurna di sediakan utk anak2 dia..tu sbb aku panggil dia mentor aku... bila rasa down ..terasa nyesal sbb aku fikir..kat luar tu byk lagi org yg lagi susah dr aku tapi berjaya jek manage keluarga diaorg... bak kata org... kena ukur baju kat bdn sndr la kan..huhuhu...skrg tgh sedar diri ni... hik hik hik

ayien78 said...

ila... skrg ni baru ada Izz... cuba masa akan dtg ko ada Izz junior plak...huhuhu kena start all over again... sesak nafas gak nk pk ekkkk...
aku lega skit sbb tang medical bank rimau cover semua... so syukur sgt2

ILA HAFIZ said...

tu la antara sebab aku & apis x berani amik risiko nak beranak rapat. 2 tahun pertama tu mmg sesak sgt rasanya sbb baru je beli rumah, kete lama lak rosak2 selalu, semua benda survive sendiri tanpa bantuan keluarga. pernah 1 ketika makan bercatu ye.
Alhamdulillah semakin hari rezeki tu ada, segala kesusahan menjadi senang & aku blaja dr pengalaman lalu.
ukur baju di badan sendiri..org nampak kita senang tp kesusahan kita tu x ramai yg nampak. maybe sbb kita redha apa yg ada, org nampak kita sentiasa dlm kesenangan. alhamdulillah.
insyaALLAH kalau ada izz jr nanti, kurang skit bebanan dr anak rapat sbb izz dah besar. keperluan dia kurang skit dr dulu. org keje gomen cam aku xleh nak berharap gaji banyak atau naik pangkat. hehe..paling cepat 5-10 tahun merasa la. cam apis lak dia sorang yg tegar & patuh pada bos dia..dia takkan pk nak skip tempat lain. bg dia bio gaji kecik hati ari2 senang. alternatif lain..wat bisnes skit, keje lebih masa & kami kena pandai manage masa bersama izz & korbankan apa yg patut demi mencari rezeki.
tu pasal skrang, ada je duit lebih kami byk spend time bersama izz ..jalan2 sana sini sbb kalau ikutkan masa kami di rumah sgt terhad. kat rumah pun masing2 mengadap keje..izz tu sian sbb terpaksa blaja berdikari & memahami masa kami.

nome said...

pitam aku tgk ko calculate belanjawan anak2 nih...fengsan! lg2 skrg ni semuanya serba mahal...dulu gi sekolah bawak duit 30 sen je tau....skrg ni duit 30 sen utk masuk jamban ye tuan2 dan puan2...huwaaaaaa...migrain aku memikirkannya..mana la aku nak cari lubuk emas ek? aku nak gi mendulang nih..untung2 leh bawak juta2...barulah senang ati sket nak teruskan idup...dugaan...dugaan...

sbr ye yien...setiap anak yg lahir pasti ada rezeki utk mereka...semoga ko dan suami akan sentiasa dimurahkan rezeki...amin

izzah-azra said...

ayien..tetibe i jadi stress baca entry u ni..pitam mak kekekek

lin ramli (huhu nanti letak lin je u tak kenal haha)